Wervelwind van Warmte

In deze koude dagen waarin hoop soms ver te zoeken is, denkt Stefan terug aan de warmte en openheid die hij vond bij een Brainstormsessie van Doetank PEER. Geen wervelwind van angst maar een van regenboogkleurige post-its vol hoopvolle ideeën om de wereld mooier te maken…

Door Stefan Brakman

Ruimte voor elkaar

De ruimte waar we binnenkomen is open, biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld over planten op wieltjes of hangend aan touwen. Goede muziek waar je nooit van gehoord hebt zorgt voor aangenaam achtergrondgeluid waarin iedereen kan bijpraten over leuke activiteiten, de heerlijke septemberzon, het openbaar vervoer en heel hard fietsen.

We zitten voor een PEER-brainstorm in hartje Utrecht in het kantoor van Astare, een dienstverlenende organisatie in de geestelijke gezondheidszorg die onder andere bij heeft gedragen aan de onlangs gelopen Social Run en nu haar kantoor dus beschikbaar heeft gesteld voor PEER.

We doen een voorstelrondje. Sommige deelnemers hebben al concrete ideeën om sociale ongelijkheid aan kunt pakken; anderen komen juist door dit voorstelrondje op nieuwe ideeën. Ik broed al een tijd op een idee: een inclusief bordspel waarin het thema in tegenstelling tot veel andere bordspellen nu eens niet racististisch, militaristisch of sexistisch is.

Wervelwind

Maar ik ben niet de enige die broedt vandaag. Vandaag broeden wij met elkaar. We zijn werkloos, student, zelfstandig ondernemer, kunstenaar, aanhaker, zoekende, kantoormedewerker en vooral mens. En we broeden in een wereldcafé, een soort rondedans van tips en inspiratie met deze thema’s:

  1. jongeren activeren om meer betrokken te raken met de samenleving
  2. bijzondere verhalen verzamelen en delen
  3. meer inzicht in depressie voor naasten.

We brainstormen over elk thema. Wat wil je veranderen? Waarom is dat belangrijk? Wat kun je eraan doen? En net zo belangrijk: hoe maak je een start?

In deze stortvloed van vragen werden deze onderwerpen in mijn hoofd een bus vol depressieve pubers op weg om de wereld te verbeteren, misschien met een symposium, een online platform, een brainstorm of met de door de lucht vliegende volgeschreven regenboogpost-its vol goede tips. Na afloop van het wereldcafé vliegen ten slotte ook de ideeën voor het ontwerpen van mijn spel me om de oren.

Hoop

Het stemt hoopvol. Niet alleen dat beeld van die bus, die post-its, maar ook dat bij deze PEER-bijeenkomst we elkaar kunnen helpen om onze idealen niet alleen te delen, maar ook in praktijk te brengen. Het brengt het mooiste in mensen naar buiten. Niet het leukste – somberheid is ook oké, niet het makkelijkste – er zijn nog bergen te verzetten, maar zoals een late septemberzon de nazomer in alle kleuren laat stralen, het mooiste.

 

Copyright afbeelding: Stefan Brakman

Deel op: