Waarom ben jij geweldig?

Ik was altijd al een wereldverbeterend denker. Ook postte ik al maanden filmpjes en artikelen in de PEER Facebookgroep. Maar begin december zette ik voor het eerst mijn visie om in actie. Hierbij het verhaal over hoe ik van een theoreticus een practicus werd. 

actionbreedsconfidenceDoor Esther Vis 

‘You can do it!’; ‘Wees jezelf’; ‘Zeg morgen op je sollicitatie wat je persoonlijk raakt’, en -misschien wel mijn favoriet – ‘Waarom ben jij geweldig?’. Dit zijn enkele tips die ik heb gekregen als reactie op mijn pitch tijdens de workshop ‘Presenteer Jezelf’, gegeven door Yanniek Schoonhoven en Marcel Petit van Petite Trainings. De workshop en de PEER-meeting in het algemeen waren enorm inspirerend, leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar.

Naast het feit dat ik al maanden probeer aanwezig te zijn op een PEER-meeting (en nu is het eindelijk gelukt!), motiveerde het feit dat we gingen leren presenteren mij in het bijzonder om deel te nemen aan juist deze PEER-meeting. Niet alleen was ik zeer benieuwd naar de Peertjes die ik slechts via Facebook kende, maar de dag na de meeting had ik ook een sollicitatiegesprek. De workshop zag ik als een goede voorbereiding op dit interview, want een memorabele indruk achter willen laten als je voor andere mensen spreekt, wil je dan graag. En inderdaad: de volgend dag stond ik enkele minuten voor mijn gesprek in de wc mijn powerpose uit te voeren. En daar had ik daarvoor nog nooit van gehoord.  Marcel en Yanniek leerden me dat je spierballen showen, de ultieme voorbereiding is op situaties waarin je jezelf moet presenteren.

powerpose

Dit is niet alleen erg leuk, maar je maakt ook een stofje aan waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast leerde ik dat humor een goede tactiek om je publiek te boeien. Tenzij je absoluut niet grappig bent natuurlijk. Andere goede tactieken om in je presentatie toe te passen zijn: Met twee benen op de grond staan, functioneel je handen inzetten om je woorden krachtiger te laten overkomen, en het toepassen van de Gouden Cirkel van Simon Sinek in de structuur van je verhaal. [1]

Een heleboel theorie dus, maar een PEER-meeting zou geen PEER-meeting zijn als we niet iets moesten doen. Na de uitleg gingen we dan ook in groepjes aan de slag om in één minuut te vertellen waarom we die avond aanwezig waren. Je vertelde niet alleen je eigen verhaal, maar werkte samen als een team door elkaar positieve en opbouwende feedback te geven. Samen doen stond in het praktijkgedeelte centraal, en dit had op mij het effect dat ik meer in mezelf ging geloven. Immers, als een wildvreemde zijn of haar vertrouwen in mij uitspreekt, wie ben ik dan om aan mijzelf te gaan twijfelen?

IMG_3391

IMG_3404

IMG_3411

IMG_3402

Samen Doen was ook de kerngedachte in de PEER-werkplaats die de dag na de meeting plaatsvond en waar ik ook maar meteen mijn gezicht liet zien. Gezellig rondom tafels in de Yoghurt Barn in Utrecht deelden we onze ideeën om de wereld te verbeteren en zijn we aan het werk te gaan om deze plannen ook te realiseren. Dit gaf mij net dat ene zetje om het plan waar ik al maanden mee in mijn hoofd liep uit te spreken, en belangrijker, uit te voeren! [2] Er is gecreëerd, gemanifesteerd en gedroomd. Niet alleen, maar samen. Want samen staan we sterk, en samen maken we het verschil. Volgende maand ben ik er weer bij. Jij ook?

10384675_10152808664965700_5626601608174301001_n

[1] Voor meer informatie over de Gouden Cirkel van Simon Sinek lees dit artikel.

[2] Ben je nieuwsgierig naar mijn plan? Lees er hier meer over.

Afbeelding door ellevalentineFoto’s door Sabine van Nistelrooij. 

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.