Vrouwelijke straatnamen

Omdat vrouwen van betekenis zijn

Wie? 

Charlot Verlouw en Lauren Smits, met hulp van Marjo, Pim en Ineke.

Waarom?

Het valt ons op dat in de wijken van veel steden en dorpen, juist ook nieuwbouwwijken, voor een groot deel voor mannennamen wordt gekozen als straatnaam. Ons lijkt het nodig en leuk om net zo goed vrouwennamen te kiezen. Anders hou je het idee in stand dat vrouwen niks doen of in ieder geval niks bijzonders doen, wat natuurlijk sowieso niet waar is.

Wat? 

Daarom maakten we een lijst met vrouwen die iets betekend hebben voor de maatschappij en cultuur bijvoorbeeld door schrijven of wetenschap. Die mailden we samen met een lieve brief naar de Gemeente Utrecht. We kozen voor Utrecht omdat we daar beiden zelf wonen en we onszelf graag gelukkig willen maken met vrouwelijke straatnamen als wij door onze stad fietsen.

In onze mail: “Wij verwachten en hopen dat jullie hier gebruik van gaan maken bij een volgend bouwproject. Dit zijn enkel wat suggesties. We kunnen altijd meer namen aanleveren.”

Hoe ging het verder?

De tip bij de Gemeente Utrecht mailen (en misschien bij wel meer gemeentes) is: volhardend zijn. Je kunt klachtenformulieren invullen over dat je brief niet beantwoord is binnen de termijn die ze zichzelf stellen. Dit was tot twee keer toe gebeurd. Na nog een tijdje wachten kregen we antwoord. Er bestaat zowaar een Commissie Straatnaamgeving! Je mag ook aansluiten bij hun openbare vergaderingen. We mailden hen en ze willen ons graag ontvangen. Omdat de vergaderingen tot nog toe doordeweeks waren is het ons nog niet gelukt er één bij te wonen, maar wij zijn dit zeker van plan!

Contact

Weet jij een vrouw die iets betekent heeft voor Nederland die sowieso een straat met haar naam zou mogen verblijden? Mail hem naar lauren@doetankpeer.nl. Leuk!

Ook als je mee wil doen of iets anders wil betekenen, mag je ons mailen.

Aantal acties

2 (lijst opstellen & contact krijgen met Commissie Straatnaamgeving)

Tip: Kijk ook eens op http://www.1001-vrouwen.nl// voor veel inspirerende vrouwen uit het verleden.

Deel op: