Verander de wereld, begin bij jezelf!

‘Verander de wereld, begin bij jezelf’ is een van de wijsheden die Esther Vis al vroeg van haar moeder heeft meegekregen. In deze blog vertelt zij wat deze boodschap voor haar betekent en hoe je er de wereld mooier mee maakt.

Door Esther Vis

In het benoemen van problemen is het vaak makkelijk om naar een ander of grote, tastbare situaties te wijzen, zoals de beperkte beschikbaarheid van onderwijs voor meisjes, kindhuwelijken of je racistische buurman. Activisme op deze gebieden is goed en heel belangrijk. De boodschap achter het volgende gedicht van de Duitse verzetsstrijder Martin Niemöller illustreert waarom:

Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen Jood
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer, die nog protesteren kon.

Change to worldMaar heb je wel eens stilgestaan bij de vraag wat voor bijdrage jij zelf levert aan een ongelijke wereld? Of ben jij iemand die liever niet de barricades opgaat? Gelukkig kun je al veel voor de wereld betekenen als je klein en dichtbij jezelf blijft, omdat je al veel kunt betekenen voor je directe omgeving. Als drie mensen door jou geïnspireerd worden, en zij op hun beurt ook weer drie mensen kunnen motiveren etc., dan heb je al een enorme reikwijdte! Dichtbij mijzelf blijven probeer ik bijvoorbeeld toe te passen door middel van een ander gezegde, namelijk: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet. Met andere woorden: behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Vriendelijk “goedemorgen” zeggen, lachen naar de caissière of alles aan de kant gooien omdat een vriend of vriendin een schouder nodig heeft om op te kunnen huilen. Ook andere mensen bewustmaken van seksistische of racistische opmerkingen is al goed toe te passen binnen je eigen vrienden- en familiekring. Kijk vooral eens op http://www.peacechallenge.nl voor andere inspirerende acties die je kunt uitvoeren om een beter mens te zijn.

Daarnaast kun je de wereld ook mooier maken door zelf geluk na te streven. Dit geluk mag (juist!) klein beginnen, zoals het opruimen van je kleding- of boekenkast en alleen de spullen te houden die je écht leuk vindt. Geïnspireerd door Marie Kondo’s opruimtechniek[1] – de Konmari-methode – heeft mijn moeder mij weer van raad voorzien. “Vraag bij elk keuze die je maakt: ‘word ik hier gelukkig van’”, zei ze, “zo niet, bedank de keuze voor de kennis die het jou gaf, laat het los en ontdek iets nieuws.” Bovendien staat in de Konmari-methode luisteren naar je intuïtie centraal. Mijn intuïtie is in combinatie met de vraag: maakt deze keuze mij blij? nu een leidraad geworden in alle keuzes waar ik voor sta. Als je zelf goed in je vel zit en gelukkig bent, dan straal je dit uit. Blijdschap werkt aanstekelijk en motiverend. Hierdoor inspireer je anderen en deel je de boodschap die je uit wilt zenden. Ga dus op zoek naar de dingen waar jij gelukkig van wordt!

Wil jij ook aan de slag met de Konmari-methode? Bekijk dan dit filmpje:

 

Als laatste sluit ik af met een lied dat ik wederom via mijn moeder heb ontvangen. Harrie Jekkers – Ik hou van mij. ‘Want wie van zichzelf houdt, geeft pas echt iets kostbaars als die ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt’.

 

[1] Marie Kundo, Opgeruimd!: de manier om orde en rust in je leven aan te brengen (Amsterdam 2015).

Kids vector designed by Rosapeig – Freepik.com

Deel op: