Ronja Magazine

Van meisjes  vóór meisjes: omdat ze meer doen dan make-uppen!

Online magazine 

Ronja, het online tijdschrift voor meisjes van 12 tot 18 jaar dat in plaats van meisjes leuker te maken, de levens van meisjes leuker maakt.

Diversiteit

Wij willen een online magazine uitbrengen waarin iedere maand een levensthema centraal komt te staan. De publicaties worden (grotendeels) geschreven door jonge meisjes zelf van allerlei achtergronden (etniciteit, huidskleur, achtergrond, geaardheid) zodat zij de meisjes die het tijdschrift lezen aansluiting kunnen vinden bij deze thema’s. Het doel van ons magazine is om de levens van meisjes nog leuker te maken!

Topposities

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op topposities, worden vaak geobjectiveerd in de media en worden minder dan jongens geënthousiasmeerd om onderwerpen als techniek en programmeren te onderzoeken en uit te proberen.

In tijdschriften worden meisjes vanaf jonge leeftijd aangeleerd om zich vooral met hun uiterlijk bezig te houden. Veelvoorkomende artikelen gaan over hoe je een jongen versiert en hoe je make-up het beste op doet. Dit heeft tot gevolg dat veel meisjes en vrouwen onzeker raken over hun uiterlijk en dat ze hun leven vooral definiëren langs de lijnen van de liefde. Tegelijkertijd zien we dat meisjes het goed doen op school, dat ze ook stoer willen en kunnen zijn en dat ze, net als jongens overigens, excelleren in sport en kunst. Wij willen stimuleren  dat de huidige gangbare magazines deze echte levens van meisjes reflecteren.

We willen daarom het eerste meisjestijdschrift oprichten dat grotendeels door jonge meisjes zelf geschreven gaat worden. Een online tijdschrift van meisjes vóór meisjes! Het is belangrijk dat we hiermee inclusief  willen zijn. Daarmee bedoelen we dat het voor alle typen meisjes gaaf moet zijn. Meisjes van verschillende achtergronden, afkomsten, uiterlijkheden, etniciteiten en geaardheden. De meisjes krijgen indien gewenst ondersteuning via een mentor, coaching of een schrijfworkshop. Daarnaast is er een redactie die keuzes maakt in welke artikelen er op komen te staan en die feedback en eindredactie doet. Ook de redactie willen we voor 1/3e uit meisjes uit de doelgroep laten bestaan.

In ons magazine komt iedere maand een andere thema aan bod. Denk aan brede thema’s als Verlangen, Actie, Samen, Schaamte en Avontuur. Meisjes kunnen vervolgens zelf artikelen, foto’s en verhalen insturen met dit thema. Zo wordt het dus lekker divers.

Het Amerikaanse online tijdschrift www.rookiemag.com is de inspiratiebron voor ons idee. De oprichter en hoofdredacteur van dit online magazine is Tavi Gevinson. Zij was 15 jaar oud toen ze dit tijdschrift opzette. Net als Rookie willen we luchtige en positieve thema’s zoals de beste ontbijtgranen-test, strips en mode, combineren met de zwaardere thema’s waar meisjes (ook)  mee te maken krijgen, dus ook: depressief zijn, armoede of aanranding op werk.

Vernieuwend

Vaak gaan meisjesmagazines over wat je aan jezelf moet veranderen: Je gedrag, je lichaam, je haar, je make-up, de inrichting van je kamer/huis, je kledingstijl, de manier waarop en hoe vaak je zoent of seks hebt. Zo kunnen tijdschriften weinig geld van hun lezers vragen omdat verkopers van crèmes, make-up, kleding, interieur en meubels, boeken etc. de tijdschriften financieren. Vaak wordt daarnaast jongens ontmoeten en zorgen dat ze je leuk vinden als het belangrijkste in het leven geportretteerd, terwijl er genoeg andere dingen gebeuren in het leven van meisjes. Door te doen alsof het leven om liefde en schoonheid gaat vernauw je de inspirerende en leerzame invloed die een tijdschrift juist kan hebben.

Daarnaast is het ook vernieuwend dat jonge meisjes zelf de artikelen schrijven. Want, wie weet nou beter waar jonge meisjes interesse in hebben dan jonge meisjes zelf? Op deze manier hopen we een tegengeluid te bieden en niet voor jonge meisjes te bepalen waar ze interesse in zouden moeten hebben. We laten ze het gewoon zelf schrijven! Daarom kozen we ook voor de naam Ronja. Naar Ronja de Roversdochter, een meisje dat niet veilig in haar kasteel wil blijven zitten maar zelf het bos in wil gaan en avonturen wil beleven. Wij houden van die Ikke zelf doen-mentaliteit.

Team

  • Lauren Smits, oprichter Doetank PEER.
  • Josefien van Marlen, Commissielid Integratie, Emancipatie en Diversiteit bij DWARS en secretaris Faculteitsraad Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
  • Floor Zweerink, masterstudent Military Strategic Studies.

Floor en Lauren kennen elkaar van hun werk als redacteur bij Universitair Magazine Geestdrift. Lauren en Josefien kennen elkaar van hun bachelor Liberal Arts & Sciences. Ze zijn alle drie openminded, zetten zich in voor een betere wereld en hebben verschillende talenten op het gebied van politiek, media, de creatieve en culturele sector, conflict studies, schrijven, sociale wetenschappen en emancipatie.

We staan open voor alle mensen die ons idee gaaf vinden. Waar we specifiek nog op zoek naar zijn is meiden van tussen de 12 en 18 jaar die willen schrijven en redigeren (ook als ze het nog nooit gedaan hebben).

Voor meer informatie neem contact met Doetank PEER (zie info).

Deel op: