Mannelijke “Proefkonijnen” BNN

We willen ook mannelijke bunny’s! 

Een mailactie naar het televisieprogramma Proefkonijnen met daarin een oproep voor mannelijke bunny-assistenten. 

Waarom? 

In de media zijn er veel gevallen van objectivering van vrouwen te zien. Vrouwen worden vaak als object neergezet, iets dat dient als versiering in plaats van zelf als handelend subject te worden gezien. In het BNN-programma Proefkonijnen was hier een klassiek geval van te zien.

In dit programma gaan presentatoren Dennis en Valerio op zoek naar de “nuchtere antwoorden op de meest bezopen vragen”. Samen met een panel van een wetenschapper en een filosoof bespreken ze wetenschap op een populaire manier. Dit zijn allen mannen. Vrouwen komen echter ook voor op het podium. Namelijk in de vorm van bunny’s. Ze zijn verkleed met oortjes en staart, hupsen in het rond, versieren het podium en delen dingen uit als dat nodig is. Deze verdeling vinden we ouderwets.

proefkonijnen_17_achter

Wat?

We hebben met een aantal mensen een brief geschreven. Als een enkel iemand een brief schrijft heeft dat vaak weinig zin. Maar als een hele groep mensen dat tegelijk doet gaan de ontvangers wel nadenken. Daarom hebben we met een groep mensen een brief geschreven naar BNN.

Beste Celeste,

Wat heb ik genoten van het afgelopen seizoen proefkonijnen. Ik kan niet wachten tot volgend seizoen. Het gaat wel door toch?

Er was alleen een ding dat ik niet zo leuk vond. Wat lopen die vrouwelijke bunny’s steeds te hupsen op het podium? Lekkere mannen vallen bij de andere helft van de bevolking ook goed in de smaak hoor!

Verder vond ik het ook jammer dat de enige vrouwen op het podium er voor de sier waren terwijl de mannen op het podium veel serieuzere functies hadden. Misschien kan je een nieuwe vrouwelijke filosoof kiezen? Stine Jensen lijkt me een goede. Of een wetenschapskenner, Ionica Smeets bijvoorbeeld, zij weet alles van wiskunde. Het duo Dennis en Valerio is heel leuk, maar er zou ook een vrouw bij kunnen. Bij BNN lopen nog genoeg geweldige vrouwelijke presentatoren rond, dus misschien daar iemand uit kiezen?

Ik hoop dat jullie het programma iets aanpassen maar verder doorgaan met het maken van geweldige televisie.

Groetjes,

Sanne van Oosten

Om de mail extra kracht bij te zetten hebben we ook deze meme toegevoegd.

Proefkonijnen-Meme

We hopen dat de programmamakers van Proefkonijnen een nieuwe man/vrouw-verdeling in hun programma zullen overwegen.

Hoe? We kregen het emailadres van Celeste van Proefkonijnen door te bellen naar BNN.

Stadium: We kregen reactie van Proefkonijnen dat ze het mee zouden nemen in de overweging. En Proefkonijnen heeft dit seizoen gewoon weer seksistische bunnies met vooral mannelijke experts :-(. We gaan er vanuit dat in het volgende seizoen (als dat er komt) er zowel mannelijke als vrouwelijke bunny’s zullen zijn. Kijk naar dat plaatje bovenaan! Dat is toch sexy! 😀

Aantal actiepunten voor PEER: 1

Wie? Sanne van Oosten en Fiona Phelipa.

Contact: Neem contact op met Sanne als je hier meer van wilt weten.

De afbeelding met het model in de bunny-onesie komt uit de 2014-kalender van As Seen On Screen (www.asos.com). Meer foto’s daaruit zie je hier. Het was de meest sexy foto die ik kon vinden van een knappe jongen met een konijnenpak. Het is belangrijk hier te vermelden dat de pakjes van de bunny’s in Proefkonijnen veel bloter zijn. Maar misschien moeten we wel helemaal af van objectivering van mensen in het algemeen (lees: hun vooral zien als sekssymbolen en verder lege hulzen). 

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.