Positieve post-its en wonen in de Beyoncéstraat

De PEER-werkplaats is niet lullen, maar DOEN. Een middag vol met happy pitches en acties. Dit keer in samenwerking met de Girls Rights Watch. Veerle Weustink was aanwezig en schreef een live-blog.

Door Veerle Weustink

P1060669bLive-bloggen: ik had er nog nooit van gehoord voordat Lauren me opbelde en – hoe toepasselijk – het idee aan me pitchte. Tijdens de PEER-werkplaats – waar nieuwe ideeën gepitcht worden en acties worden uitgevoerd – zou ik een blog schrijven om die vervolgens aan het eind van de dag voor te lezen. “Tuurlijk, dat doe ik wel even”, riep ik aangestoken door haar enthousiasme en het leuke idee.

Gisteravond begon ik toch een beetje zenuwachtig te worden: in drie uur een blog schrijven terwijl je ook probeert te luisteren naar de pitches en acties? Wat als het niet lukt om ter plekke wat leuks te schrijven? Om mezelf in te dekken besloot ik maar alvast een paar titels voor mijn blog te bedenken, waarin een woordgrap over pitchen zat.

Na lang intern beraad kwam ik op de volgende titels: Life is a Pitch en Pitch Perfect. Geniaal is anders, maar als ik vandaag iets geleerd heb, is het dat je de beste ideeën met zijn allen bedenkt. Ik kan wel een paar slechte woordgrappen bedenken, maar jullie weten vast nog betere. Vandaar dat deze blog nog geen titel heeft, aan het eind mogen jullie besluiten wat dat wordt.

P1060593bbDenk groot, maar begin klein. Dat lijkt het motto van vandaag te zijn. Ik hoorde allemaal ideeën langskomen, zowel groot als klein. In de categorie klein kwamen acties voorbij zoals post-its in het openbaar vervoer plakken met positieve boodschappen, maandverband inzamelen voor daklozen en straten in Utrecht naar vrouwen vernoemen. In de categorie “groot” werden acties voorgesteld die multinationals aan te moedigen gendergelijkheid te verbeteren, de kledingindustrie aanspreken om kinderarbeid aan te pakken, en basisscholen om de eerste wortels van seksisme aan te pakken. Kortom: aan het eind van de pitches stonden we allemaal klaar om eigenhandig elke vorm van ongelijkheid de wereld uit helpen, and while we’re at it het patriarchaat te ontmantelen.

Geen kleine opgave, maar deze middag was nadrukkelijk niet bedoeld om grootste ideeën te bedenken en er vervolgens niets mee te doen. Alle mensen die gepitcht hadden verzamelden een groepje met enthousiaste actievoerders en gingen Utrecht in om actie te voeren. Met positieve reacties van mensen op straat als gevolg: veel mensen gaven aan dat ze aan het denken gezet werden door de acties. Met hier en daar een uitschieter: “Lastig hè, die vrouwen?”, verzuchte een omstander nadat een actiegroepje wegliep.

P1060590bbDe pitches, de acties en alle energie die loskwam op deze middag zette me aan het denken: mesen om mij heen stromen vaak over van de grote ideeën maar het bekende ‘de barricades opgaan’ is vaak een stapje te ver. De PEER-werkplaats liet mij zien dat je helemaal niet die enge barricades op hoeft: met een kleine ludieke actie bereik je ook veel. En voor mezelf: misschien is het deze maand tijd om iets positiefs op een post-it te schrijven voor een vreemde of om mijn eigen straat om te dopen tot de “Joke Smitlaan” of de “Beyoncéstraat”.

Deel op: