PEER-Broedpad

Een creatieve route langs de rauwe plekken van Utrecht. 

Waarom?

Het Broedpad is ontstaan met het idee dat iedereen creatief is, maar niet altijd weet hoe deze creativiteit aangeboord kan worden. Dat vinden wij jammer, want eigenlijk is het heel makkelijk: volg je intuïtie, zonder hier gelijk over te oordelen.

Wat?

Het Broedpad is een route langs plekken in Utrecht met verschillende opdrachten die je creatieve input zullen geven. We hebben dit idee bedacht in samenwerking met de organisatie Broedgebied. Soms staan we stil, maar altijd zijn we onderweg naar een creatie, gestuurd door onze intuïtie. Deze creatie kan van alles zijn: een foto, gedicht, tekening, monoloog, column… enzovoorts. Aan het einde van het Broedpad maken we een eindwerk op basis van die inspiratie en delen we onze creaties met elkaar. De eerste editie van het Broedpad vond plaats op 19 april 2014. Voor PEER vond op 11 april 2015 een speciale editie plaats. Waar een normaal Broedpad de mooiere plekjes van Utrecht opzoekt (een kerk, een hofje), leidt het PEER-Broedpad naar de ruigere plekken van Utrecht: bouwplaatsen, plekken waar daklozen samenkomen, wijken waar sociale ongelijkheid beter te zien is enzovoort. We willen hierdoor nog meer buiten onze comfortzone treden en deelnemers kennis laten maken met plekken en mensen die ze normaal gesproken niet snel tegenkomen. Wij hebben de optimistische instelling dat na deelname aan een PEER-Broedpad, een persoon niet anders kán dan anders naar zijn omgeving kijken en daar naar handelen.

broedpad

Eén van de opdrachten van het eerste Broedpad: Schrijf bij elke stap naar beneden een woord op. 

Hoe?

Hanna studeert voor docent Beeldende Kunst en Vormgeving en is heel creatief, Madelein is organisatorisch sterk en heeft gewerkt als theaterregisseur. Onze krachten hebben we samengevoegd en daaruit is het eerste Broedpad voortgekomen. We vullen elkaar in deze samenwerking goed aan. Lauren was bij de eerste editie en vond het zo leuk dat we met zijn drieën zijn gaan kijken hoe we voor PEER een speciale editie konden maken. Lauren heeft subsidie aangevraagd en we waren superblij toen we die ook kregen van de Gemeente Utrecht! Ook was het Straatnieuws aanwezig op dit PEER-broedpad.

Effect

Het effect voor de vooral witte, hogeropgeleide en in het centrum wonende groep was groot! We begaven ons in gebieden waar we meestal niet kwamen en gebruikten die voor de creatieve opdrachten. Neem bijvoorbeeld het Marrokaans theehuis, de eerste locatie in Kanaleneiland. Deze plek riep de meeste reacties op. Want hoewel het huis bij binnenkomst vol mannen zat was binnen tien minuten onze, met name vrouwelijke, groep het die het meeste plek innam. De rest was even gaan roken… De eigenaar was heel hartelijk en benadrukte dat iedereen welkom was. Toch gaf het feit dat veel mannen wegliepen ons een gevoel van anders zijn, een gewaarwording die ook eens goed is om te voelen. Veel van de deelnemers gaven aan dat ze door het PEER-broedpad meer willen gaan “durven”: meer nieuwe mensen en plekken leren kennen. Ook de reporter van het Straatnieuws was enthousiast. Een aanrader voor eenieder die creatief wil zijn en buiten zijn comfort-zone wil stappen! Lees hier het artikel in Straatnieuws Utrecht.

Stadium: Voltooid! En misschien wel volgend jaar weer!

Aantal actiepunten voor PEER: 3. We hebben subsidie gekregen vanuit de Gemeente Utrecht (1 punt), het heeft plaatsgevonden op 11 april 2015 (ook 1 punt) en stond in het Straatnieuws Utrecht, mei-editie 2015 (1 punt).

Wie?

Hanna Maas en Madelein van der Ploeg

Contact:

Schroom vooral niet om contact met ons op te nemen als je meer informatie wilt over PEER-Broedpad. Ook als je op de hoogte gehouden wilt worden van de datum van de volgende editie, kun je ons mailen. Mail met al je vragen/feedback/opmerkingen naar broedpad@gmail.com

Logo_Broedpad DEFklein

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.