Pauw: niet meer van deze tijd

Er is al heel veel gezegd over de uitspraken van Jeroen Pauw op de hoeveelheid vrouwen in zijn programma. Ik vond de uitspraak vooral een beetje onhandig. Vrouwen betekenen “feitelijk niets in onze samenleving”. Ik snap je punt, maar vind je het niet een beetje overdreven?

Sanne van Oosten

PauwToen begon hij nog gekkere dingen te zeggen. Hij noemde deze burgemeesters, hoogleraren en ministers “personen die kleur aan onze samenleving geven”. Pardon? Kleur? Zijn dit niet vooral oude grijze Hollandsche mannen in suffe pakken waar je het over hebt? Kleur? Ik zie dan geen kleur. Ik hoor ook geen kleur, alleen gewauwel vanuit een ivoren toren.

Enigszins onhandig gekozen woorden dus, to put it mildly. Hoe kan dit? Is zijn vocabulaire niet helemaal meer op peil? Hij zit al acht jaar dagelijks in een televisiestudio dus dat lijkt me niet. Is hij zijn affiniteit met de samenleving een beetje kwijt? Hij zit al acht jaar dagelijks in een televisiestudio die niet echt een representatieve selectie van de samenleving over de vloer heeft dus… ja, dat lijkt me eigenlijk wel vrij plausibel.

En dat hij zijn affiniteit met de samenleving een beetje kwijt is begint ook te blijken uit de kijkcijfers. Het begon redelijk, met bijna 800,000 kijkers, maar dat kan ook zijn omdat iedereen wel benieuwd was wat hij ervan bakt in zijn eentje. Daarna hebben de kijkcijfers een snoekduik genomen. Ze bungelen nu rond de 500,000. Reden genoeg om je echt zorgen te maken.

Wat blijkt ook uit de kijkcijfers, het zijn vooral vrouwen die zijn gestopt zijn programma te kijken. Gelukkig zitten deze vrouwen niet verlegen om een praatprogramma. Heeft u het al gehoord? Rond dezelfde tijd wordt op RTL4 ook een praatprogramma uitgezonden met een VEEL sympathiekere host: Humberto Tan. Afgelopen vrijdag keken er zelfs drie keer zoveel mensen naar Tan dan naar Pauw. Een groot deel daarvan zijn vrouwen.

Beste Jeroen, je was het misschien een heel klein beetje vergeten gezien de vertegenwoordiging van vrouwen in je programma, maar vrouwen maken wel 50% van de samenleving uit. Heel gek. Ja, dat zijn er meer dan de 200 waar jij het bed mee hebt gedeeld. Dat zijn er gewoon… best veel. Ook veel kijkers. Kijkers waar jij van afhankelijk bent.

Natuurlijk zappen de vrouwen niet alleen weg omdat Jeroen Pauw niet erg begaan met de vrouwenzaak lijkt. Het is ook zijn stijl en toon die juist vrouwen, of in ieder geval yours truly, niet heel erg aanspreekt. De pocherige vragen, die mij vaker dan niet doen denken dat hij eigenlijk wil imponeren met zijn kennis in plaats van een goede vraag wil stellen. De manier waarop hij bij zijn gasten de poten afzaagt, in plaats van een sfeer te creëren waarin een interessant gesprek kan ontstaan. De sfeer van aanvallen en verdedigen die niet voor de interessantste gesprekken zorgt. De grafstemming die regelmatig aan tafel heerst.

Het spreekt mij niet erg aan. Het maakt zijn programma niet leuker om naar te kijken. Misschien wel leuker voor oude, grijze, Hollandsche mannen in dito pakken, maar niet leuker voor een brede groep van de samenleving. Ja, een groep waar ook vrouwen toe behoren.

Het geweldige nieuwe project Pauw&Vrouw biedt een paar keer per week lijsten met vrouwelijke alternatieven op mannelijke gasten aan. Ik denk dat er ook wel eens wat alternatieven op Jeroen Pauw mogen worden genoemd.

Dus daar gaan we. Eva Jinek, Sheila Shitalsing, Dominique van der Heyde, Anousha Nzume, Daphne Bunskoek, Laila Abid, Marcia Luyten, Nicole Terborg, Janneke Willemse en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Allemaal slimme, scherpe vrouwen die het in zich hebben om een geweldig praatprogramma te leiden. Tijd voor iets nieuws.

Pauw&Vrouw is een intiatief van changemaker bij PEER: Charlot Verlouw. Like Pauw&Vrouw op Facebook of Volg het op Twitter

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.