M/V/X? – inclusieve genderregistratie

Omdat niet voor iedereen m/v een optie is

Wie?
De Peren van Actiegroep Gender & Seksualiteit

Waarom?
Transgender- en interseksepersonen worden dagelijks geconfronteerd met de onnodige vraag wat er in hun broek zit wanneer ze hun genderregistratie invullen. Transgender is wanneer je je als persoon niet identificeert met het geslacht waarmee je bent geboren. Intersekse is de conditie waarbij je lichaam niet voldoet aan de normatieve definities van man of vrouw.

We krijgen constant de geslachten man of vrouw voorgeschoteld wanneer we kaartjes kopen voor een concert, een lidmaatschap aanvragen of ons ergens voor inschrijven. Niet voor iedereen is m/v een optie en in vele gevallen is het niet eens relevant.

Als genderregistratie in sommige gevallen dan echt nodig is, dan moet het wel een correcte weerspiegeling zijn van de samenleving waar iedereen zich in kan vinden, transgender, man, vrouw, intersekse of tussenin. Je vraagt namelijk voor de meeste dingen om je genderidentiteit, niet je geslacht.  Dit mag dan wel iets klein zijn, maar dan is het ook een kleine moeite om een extra optie toe te voegen. Overigens hebben we het hier over niet-medische genderregistraties, al is ook bij medische geslachtsregistraties een extra optie ‘intersekse’ wenselijk.

Wat?
Daarom mailen we organisaties en bedrijven met de suggestie om een extra optie toe te voegen. Voorbeeld hiervan is N.V.T., neutraal of een optie waarbij je het zelf kan invullen. We berichten ook de organisaties en bedrijven die al een extra optie bieden om hen een hart onder de riem te steken.

In onze mail: “Wij hopen dat jullie overwegen om een optie toe te voegen die voor sommigen een wereld van verschil maakt.”

Reacties?
Bedrijven als Spotify reageerde positief en zouden het meenemen naar hun volgende boardmeeting. Ook hebben we universiteiten en LHBTI-activiteiten gemaild die om genderregistratie vroegen. Het is natuurlijk de vraag of ze het veranderen, maar vaak geldt de regel, de aanhouder wint. Zo reageerde Tivoli Vredenburg trots:

“Wat fijn om zo’n compliment te krijgen! We zijn bezig met een nieuwe website, daar zullen we de derde genderoptie zeker weer in meenemen. Dank dat je de moeite hebt willen nemen om ons dit te berichten. Zulke mails maken iedereen in de organisatie altijd weer extra vrolijk.”

Een inclusieve en genderdiverse samenleving begint klein, eindigt groot!

Contact
Weet jij bedrijven of organisaties die geen inclusieve genderregistratie hebben? Wil jij helpen met mailtjes sturen of wil je weten hoe? Wil je iets anders betekenen voor ons? Mail naar gender-seksualiteit@doetankpeer.nl!

Actie: 1

Voor meer achtergrondinfo:
https://www.coc.nl/politiek-2/regering-schaf-geslachtsregistratie-af
https://www.groene.nl/artikel/m-v-x-nvt

Deel op: