Mannenliefde en goede vibes bij brainstorm Mannen en Emancipatie

Op maandag 3 april vond de PEER-Brainstorm Mannen en Emancipatie plaats. Het werd een avond waarin we acties bedachten om mannen te betrekken bij (vrouwen- en mannen-) emancipatie, genoten van Mannenliefde en vooral veel energie kregen om echt in actie te komen. Pleuni Jacobs, van de actiegroep Mannen en Emancipatie, was erbij en schreef dit blog.

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door Lauren Smits met de vraag of ik me misschien wilde aansluiten bij de actiegroep Mannen en Emancipatie. Dit zou een nieuwe actiegroep worden die zich in ging zetten om mannen bij emancipatie te betrekken. Ik was meteen enthousiast en gelukkig was de rest van de actieroep dat ook. Al snel besloten we dat we het het mooist zouden vinden als we input konden krijgen van mannen en vrouwen om na te gaan voor welke onderwerpen we ons in zouden kunnen zetten. Zo ontstond het idee van een brainstorm.

Achter de schermen komt er toch nog best wat bij kijken om zo’n brainstorm op te zetten, maar gelukkig kwamen we een heleboel partners tegen die net zo enthousiast werden van mannen en emancipatie als wij. Zo kregen we Mannenliefde biertjes gesponsord, deed Hollaback! mee met de brainstorm en mochten we gebruikmaken van de mooie ruimte van Casco. Wij als actiegroep zagen de brainstorm al helemaal zitten; nu was het nog afwachten wat de deelnemers ervan zouden vinden…

Lauren Smits en Simon Haazen leidden de brainstorm en tijdens het ‘opwarmertje’ bleek al gauw dat de deelnemers best zin hadden in een brainstorm. Het opwarmertje was een opdracht waardoor de deelnemers een beetje los zouden komen, namelijk: in groepjes naar elkaar luisteren en praten over 2 vragen: “Hoe wordt jij op basis van gender benadeeld?” en “wat heeft jou geïnspireerd om hierheen te komen?” De gesprekken barstten los en eigenlijk wilde geen enkel groepje stoppen met praten toen iedereen weer tot orde werd geroepen.

Na dit onderdeel kon iedereen een onderwerp pitchen om over te gaan brainstormen. Mensen die dit onderwerp interessant vonden konden zich aansluiten bij de persoon die dit opperde en zo waren er uiteindelijk 6 brainstormende groepjes. De onderwerpen die onder andere besproken werden, waren: straatintimidatie in het uitgaansleven verminderen (onder leiding van Hollaback!) en: hoe hebben mannen baat bij feminisme en hoe maak je je vriendje feminist?

Het was mooi om te zien dat veel deelnemers een onderwerp hadden waar ze graag over wilden brainstormen, maar daarnaast was het ook erg leuk om te zien dat iedereen actief mee deed in de kleinere groepen. Voor elk onderwerp werd een concreet actiepunt opgezet en dat was precies het doel van de brainstorm!

De avond resulteerde bij mij (en volgens mij bij de hele actiegroep) in een hoopvol gevoel: mannen en emancipatie leeft bij onze achterban! Het was echt genieten van al dat enthousiasme. Er zijn heel wat leuke actiepunten naar voren gekomen, dus de actiegroep heeft voorlopig genoeg onderwerpen om zich voor in te zetten. Binnenkort meer hierover; wordt vervolgd…

Deel op: