Kleurenpietitie

Voor alternatieven voor Zwarte Piet. Een Facebookpagina met bijna 800 likes.

Waarom?

Ik (Lauren) stond de afwas te doen op een avond in oktober 2013. Ik had niet heel veel meegekregen van de zwartepietendiscussie. Ik had er niet heel over gezegd, niet veel mee gedaan. Wel had ik voor mezelf bedacht dat als er mensen in Nederland waren die Zwarte Piet als denigrerend ervoeren, we dat serieus moesten nemen.
Ik erkende ook dat Zwarte Piet verwijst naar de slavernij, en dat dat bij sommigen helemaal niet bekend is en bij anderen juist een duidelijk right-in-your-face feit is.

Als ik de afwas doe staat de radio aan. En ik hoorde op de radio dat de Facebookpagina de Pietitie twee miljoen, twee miljoen (!!!), stemmen had. Het eerste wat ik dacht was: “Ok dit zijn er twee miljoen. Het lijkt veel, maar het is dus nog steeds mogelijk dat 15 miljoen mensen alternatieven voor Zwarte Piet serieus willen nemen.” Ik kroop achter mijn laptop om te ontdekken of er al een tegenhanger op Facebook te vinden was. Helaas was die er niet. Dus ik besloot iets te doen wat ik normaal niet zo snel doe.

Wat?

In een kwartiertje maakte ik een Facebookpagina aan: De Kleurenpietitie. En daarna ging ik naar een feestje. Daar aangekomen kon ik me niet inhouden en vroeg ik iemand met een smartphone op Facebook te kijken… En binnen een kwartier waren er al 20 mensen fan! Die ik niet eens kende! Ik was razend enthousiast. Ik stond te springen op het feestje. Die mensen hadden dan dus gezocht of er zo’n groep zou zijn. Binnen een paar dagen waren er 300 likes. En al snel waren het er zo’n 600. De groei stopte toen de discussie stil viel in Nederland. In 2014 en 2015 zijn er meer dan 100 leden bijgekomen.

Ja, het lijken weinig likes in vergelijking met de Pietitie, maar ik heb niks aan promotie gedaan en de pagina is een stuk minder flashy dan de Pietitie-pagina. Dit relatieve succes en veel andere acties in ons land, zoals Zwarte Piet Niet en de documentaire van Sunny Bergman Zwart als Roet, geven mij hoop dat de liefdevolle beweging die alternatieven voor Zwarte Piet wil overwegen, bestaat en dat hij groot is.

Hoe?

Dit kan nog veel groter worden.

  • Kan jij die pagina van mij mooier maken?
  • Kan jij er meer acties, evenementen etc. aan koppelen?
  • Weet jij hoe we die twee miljoen volgend jaar gaan overtreffen, desnoods onder een andere naam en met een andere pagina?
  • Wil je dat ik iets post over dit thema dat zo’n 300 tot 400 mensen zullen lezen?

Neem contact met me op: lauren@doetankpeer.nl

Stadium

We blijven elk jaar doorgaan!

Actiepunten: 3 (pagina gemaakt + meer dan 500 likes + samenwerking met Kleurenpieten.nl)

Wie? 

Lauren Smits, ook geholpen door Tycho Huussen en Kleurenpieten.nl

Contact

Volgend jaar gaan we deze beweging zichtbaarder maken, dit andere gezicht van Nederland. Wil je daarbij helpen, mail Lauren.

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.