Jongens- en Meisjesspeelgoed bij Bol.com

Want speelgoed is niet voor jongens of voor meisjes. Een mailactie naar Bol.com over de gender-categorieën die ze gebruiken voor speelgoed.

Waarom?

Rond Sinterklaas 2013 kwam ik, Charlot Verlouw, er via een vriendin achter dat Bol.com het speelgoed op de website categoriseert in twee groepen; jongens en meisjes. Dat vond ik een slechte zaak, en met mij nog meer Peren.

Wat?

Omdat we dit een slechte zaak vonden hebben we Bol.com gemaild! Inmiddels met resultaat (2017) want het speelgoed is nu niet meer verdeeld in deze twee categorieen. Zoals je hieronder ziet op screenshots van producten op Bol.com waren in 2013 drones bijvoorbeeld voor jonge mensen met een piemel en strijkkralen voor jonge mensen met een vagina.

2013:

Schermafbeelding 2014-12-19 om 11.06.36

Schermafbeelding 2014-12-19 om 11.09.06

In 2017 is dat anders.

2017:

Schermafbeelding 2017-05-31 om 16.45.55

 

 

 

 

Bij het speelgoed zelf staat ‘geslacht’ niet meer genoemd en in de beschrijvingen hebben ze het over kinderen/peuters/kleinsten. Bijvoorbeeld: “Wie heeft er vroeger niet met LEGO of LEGO DUPLO gespeeld? Naast het feit dat het leuk is om hier mee te spelen, is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind.

Hoe?

Je kon zelf een brief schrijven of je kon dit voorbeeld gebruiken, gemaakt door Anchorette Koolman:

Beste Bol.com,

Allereerst complimenten voor jullie heldere webshop en prettige kortingen! Ik winkel al geruime tijd met plezier bij Bol.com.

Zo zocht ik vorige week een verjaardagscadeautje voor mijn nichtje. Hierbij viel mij op dat Bol.com speelgoed genderspecifiek categoriseert. Ik begrijp dat categorieën nodig lijken; hiermee worden keuzes inderdaad vergemakkelijkt.

Het lijkt mij echter een vooruitgang wanneer Bol.com overweegt deze specifieke zoekcategorieën te vervangen door genderneutrale. Hiermee zou Bol.com, als Nederlands leidende webshop, impliciet aangeven dat meisjes ook met robots mogen spelen en jongens met roze geklede poppen. Dit zou bijdragen aan een maatschappij van diversiteit en vrije keuzes. 

De huidige manier waarop Bol.com speelgoed voor ‘jongens’ en ‘meisjes’ scheidt (jongens: stoer en vrij divers, meisjes: roze en prinsessen) geeft een stereotyperend beeld van genderrollen weer. Zoals wetenschappelijk is aangetoond, worden mensen juist op zeer jonge leeftijd gesocialiseerd binnen vaststaande en opgelegde kaders van genderrollen, waarin speelgoed een grote rol heeft. Dit draagt bij aan het gevoel van ‘anders zijn’, wanneer kinderen zichzelf niet zo exact binnen deze kaders voelen en wat vergroot de kans op pesten.

Het zou super zijn wanneer Bol.com de genderspecifieke zoekcategorieën vervangt door bijvoorbeeld alleen de merknaam van het speelgoed en de geschikte leeftijd, en de keuze of het voor een jongen of voor een meisje geschikt is, overlaat aan de koper.

Met vriendelijke groet,

Stadium

Voltooid. Bij bol.com dan. Kom je een andere website tegen die speelgoed in jongens- en meisjesspeelgoed categoriseert? Gebruik bovenstaande mail als voorbeeld!

Aantal actiepunten voor PEER: 2 (mailtjes verstuurd & resultaat of dat nou door ons komt of door iets anders of een beetje van beiden) 

Wie?

Charlot Verlouw (initiatiefnemer) en ALLE PEREN die wilden mailen, waaronder Sanne, Anchorette, Maresa, Merel en nog vele anderen.

Contact

Meer weten over deze actie of je eigen actie met ons delen? Contact dan Charlot.

Afbeelding: Designed by Freepik

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.