Januhairy

Girls just wanna have hair. Ik (vrouw) laat in de maand januari al mijn lichaamshaar staan, doe jij met mij mee?

Waarom?

Ik (Esther) heb het gevoel dat ik me vaak scheer voor andere mensen. Omdat dit ‘van mij wordt verwacht’. Ik vind het vervelend dat ik mezelf deze norm op laat leggen, zeker in de winter als toch niemand mij ziet behalve mijn vriend. Vorig jaar heb ik in december een maand lang mijn haar laten staan, en ik ben hierdoor anders naar mijn lichaam gaan kijken. Ik scheer me nu veel minder vaak. Ik kwam er achter dat ik schaamhaar en okselhaar stiekem een mooie combinatie vind, ik ging mij extra goed wassen (vanwege het idee dat lichaamshaar onhygiënisch is) en na die maand ben ik mij minder vaak gaan scheren. Het lijkt mij leuk om in januari weer een maand het scheermesje in de kast te laten staan, en om dit met een groepje meiden samen te doen om onze ervaringen hierover te delen. Ik heb al enkele keren de vraag gekregen: “Waarom januari?” Om de heel simpele reden dat dit de eerste volle maand na het uiten van mijn idee is. Daarnaast is het relatief veilig om voor jezelf te experimenteren, omdat je door het weer niet in korte shirtjes, broekjes of rokjes loopt. Meerdere meiden die ik heb gesproken laten hun lichaamshaar in de winter al staan, of scheren minder. Als dit je eigen keuze is, helemaal prima! Ook als je wel scheert, is dit natuurlijk helemaal goed. Maar ikzelf vind het jammer dat ik vroeger elke dag mijn oksels schoor (ook in de winter) uit gewoonte, terwijl dit helemaal niet zou hoeven. Vandaar mijn keuze om bewust een maand mijn lichaamshaar te laten staan.

Wat?

Als vrouw in de maand januari bewust al je lichaamshaar laten staan.

Hoe?

Onze ervaringen kunnen we delen in de besloten Facebookgroep: Januhairy: Girls Just Wanna Have Fun. Het lijkt mij leuk dat aan het eind van de maand verschillende deelneemsters een blog schrijven over hun ervaringen en wat hen is opgevallen aan de posts van andere meiden. Dit kan bijvoorbeeld op de blog van www.doetankpeer.nl. Daarnaast zou ik het heel gaaf vinden om met verschillende meiden een fotoshoot te doen waarin we ons okselhaar tonen. Er bestaan verschillende collages van dit soort foto’s waar ik helemaal enthousiast over ben. 

Stadium

De Facebookgroep bestaat al, maar ik zoek nog deelneemsters, bloggers, vloggers misschien? En een fotograaf die het leuk vind om vrijwillig, of tegen een kleine vergoeding, ons op de foto wil zetten!

Actiepunten voor PEER: 1 (facebookgroep)

Wie?

Esther Vis

Contact:

Mail me: Esther. Het is met name handig om me een mail te sturen als je geïnteresseerd bent om een blog te schrijven, te vloggen of als fotograaf mee wilt werken aan het project. Verder kun je op de Facebookpagina Januahairy een verzoekje sturen als je mee wilt doen aan de actie.

Afbeelding: © Floor Steinz Illustrations 

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.