In gesprek op straat

Met mensen in gesprek over jezelf, duurzaamheid en Europa.

Op 8 oktober zijn drie groepen de straat opgegaan om acties te doen voor een betere wereld. De groepen hebben allemaal een verschillende actie gedaan. In totaal zijn er drie acties gedaan en daar zijn drie actiepunten mee verdiend

Wat vinden mensen van Europa

p1090780Als lid van de Nederlands Jeugdraad (NJR) wilden wij onderzoeken wat het publiek weet van Europa. We hebben de groep opgesplitst in duo’s. Het doel was om jongeren in Europa te betrekken. We zijn begonnen met de vraag in hoeverre mensen zich Europeaan voelden. Meeste mensen voelen zich Europeaan maar toch veel mensen ook Nederlander. We wilden weten wat mensen van Europa wisten en later aangepast naar wil je meer over Europa weten. Veel mensen zeggen niet echt geïnteresseerd te zijn in Europa. Mensen kunnen meer betrokken worden, door meer te weten over Europa. Jongeren zou meer willen weten over de actualiteit. Mensen geven aan meer focus op maatschappelijke ipv het politieke willen. Dingen die aansluiten bij hun referentie, bijvoorbeeld internet met voor iedereen een gelijk tarief. Het waren leuke gesprekken. We hadden wel het idee dat mensen ongeveer vijf minuten  in gesprek wilden blijven. We hebben mensen aan het denken gezet. We hebben door met mensen in gesprek te gaan ze al aan betrokken bij Europa. Ook hebben we mensen gesproken die in Nederland wonen door het Erasmus programma. Die dus via een Europees programma naar Nederland komen. Twee keer de Brexit genoemd, waar ze meer over zouden willen weten.

Positiviteit op straat

De straat op met een vraag om positiviteit te bevorderep1090696bn en minder nadruk te leggen op prestatiegerichtheid. Dat deden we door te vragen: “waar ben je trots op?”. Best een heftige vraag, blijkt. Veel mensen reageren positief. Echter een man liep weg. Daarna was het niet meer happy maar wel waardevol voor het inzicht. Vervolgens heeft de groep de vraag aangepast naar: “Waar kijk je naar uit?”. Vakanties werden genoemd, maar ook een presentatie of een examen en dan vooral wat je daarna ging doen. Conclusie is dat als de vraag positief is in plaats van confronterend er meer respons komt. Belangrijk daarbij is om oor te hebben voor alle meningen.

Duurzaamheid

p1090755We waren de straat op gegaan om te onderzoeken of mensen omgaan met hun spullen. Dat hebben we toegespitst op kleding en eten. In restaurants hebben we gevraagd wat ze doen met eten dat over is.
De bakker gooit gebakjes weg maar het brood gaat naar de dieren. Vervolgens hebben we mensen op straat gevraagd wat er met overgebleven eten gebeurt. Veel mensen gooien geen eten weg. We vroegen ons af of dat het daadwerkelijk zo is. Voor kleding is het anders. Veel mensen vertellen dat zij hun kleren in een bak gooien voor arme landen. We zijn in een kledingzaak geweest en daar vertelden het winkelpersoneel dat er een programma is om kleding te recyclen.  Mensen zijn er bewuster mee bezig dan we verwacht hadden.

Aantal acties

3 (3 acties uitgevoerd)

Contact

Wil je meer weten over de actie stuur dan gerust een mail naar Lauren Smits: lauren@doetankpeer.nl

 

Deel op: