“Het is verdomme een kinderfeest!”

“Het is verdomme een kinderfeest!” Juist dat de twee tegenpartijen hetzelfde argument gebruiken zegt zoveel over de Zwarte-Pietendiscussie. Want het is maar net welke consequenties je daaraan hangt. Wie heeft het recht op de invulling van het Sinterklaasfeest?

ZingenbijSchoorsteenSinterklaasDoor Charlot Verlouw

Het is toch een kinderfeest! Dat is het meest gebruikte argument voor beide partijen in de Zwarte Piet discussie. Voorstanders zeggen: “Het is een kinderfeest! Laat Zwarte Piet zwart!” Tegenstanders zeggen: “Het is een kinderfeest! Alsof het de kinderen iets kan schelen welke kleur Piet is!”

Waar gaat het nou eigenlijk over? Het gaat er niet enkel om of Piet zwart is of niet. Het gaat om de vraag of je tradities koste wat het kost moet behouden. Of dat je alle Nederlanders, dus ook diegenen met een donkere huidskleur, mee laat praten over de invulling van tradities.

De felste tegenstanders voor verandering ervaren de discussie als een aanval op het alleenrecht dat ze denken te hebben op de invulling van de Nederlandse traditie. Zij voelen zich gekrenkt in hun autoriteit, want nu zijn er ‘die anderen’ die mee willen praten over die invulling terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben. Want: “dan gaan ze toch lekker terug naar hun eigen land?!” Tja, waar is dat ‘eigen land’? Groningen? Deventer? De Zwarte Pietdiscussie is de oogst van de afkeer of angst die sommige blanke Nederlanders hebben tegen niet-blanke Nederlanders, of ze nou tien jaar geleden hier zijn komen wonen, of al drie generaties Nederlander zijn.

Naast de actievere voor- en tegenstanders zijn er ook nog de mensen die het vooral belangrijk vinden dat het een gezellig kinderfeest blijft. Ik reken mezelf tot die groep. Als er een groep mensen is in Nederland, blank en gekleurd, die aanstoot neemt aan Zwarte Piet en het als racisme ervaart, is dat genoeg reden om Zwarte Piet aan te passen. Het is immers een kinderfeest, toch? Zolang de kinderen het maar leuk hebben, en die hebben het ook leuk bij een witte, gele, stroopwafel-, clown- of vegenpiet.

Toch gebeurden er vervelende dingen bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda. Tenminste, als je Twitter mag geloven. Donker gekleurde mensen die alleen langs de kant stonden, al dan niet in een groep, werden aangesproken door de politie. Er zijn 60 aanhoudingen verricht onder voor- en tegenstanders van Piet en een vader zou met zijn kinderen in het gedrang terecht zijn gekomen. Of je moet gaan protesteren tijdens een feestelijk bedoelde intocht als die in Gouda is natuurlijk discutabel. Sunny Bergman, wiens documentaire over Zwarte Piet morgen op het IDFA draait, zei onlangs in de Volkskrant dat het de politie was die buitensporig reageerde op de demonstranten die niets anders deden dan stil staan, anderen zeggen weer dat er leuzen geroepen werden, en weer anderen zeggen dat het juist de pro-Zwarte Piet mensen waren onrust veroorzaakten.

De meeste verandering gaat langzaam, zoek maar op in de geschiedenisboekjes. Het eerste begin is gemaakt. Er liepen allerlei Pietjes mee in de optocht in Gouda, ook al was het merendeel nog zwart. Geef het wat tijd, dan weten we over een paar jaar niet meer waar we ons zo druk om maakten.

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.