Happy Activism Festival

Een festival waarop activisme in de spotlight staat en waarop je geïnspireerd wordt je in te zetten voor gelijkheid.

Tijdens het Happy Activism Festival op zondag 17 september in de Kargadoor in Utrecht ontdek je hoe je creatieve acties op kunt zetten. Je wordt nog bewuster over ongelijkheid en hoe dat aan te pakken. Want activisme voor de positie van vrouw, man, lhbtqi+, zwart, wit, met of zonder beperking, jong en oud is hartstikke hard nodig. Dit festival is dé laagdrempelige manier om je onder te dompelen in activisme.

Ontdek je privileges, geniet van een muziekshow over gender, speeddate met ervaren activisten en brainstorm over gelijkheid in welke vorm dan ook. Op het Happy Activism Festival ontdek je hoe activisme, naast soms uitdagend en confronterend, ook leuk kan zijn en draag je iets bij aan gelijkheid, verbinding en bewustwording!

Scroll naar beneden voor het volledige programma

Mede mogelijk gemaakt door: Mama CashDe KargadoorVSBfonds en Gemeente Utrecht en door alle andere crowdfunders op www.voorjebuurt.nl.

Datum: Zondag 17 september

Tijd: 13:00 inloop, 13.30 – 18.00 uur, borrel tot 19.00 uur

Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht

Toegang: €10,- (€7,50 voor crowdfunding supporters, €5,- voor U-pas / minima)
Enkel de begane grond (grote zaal, bar en toilet) zijn rolstoeltoegankelijk. Daarom krijgen rolstoelgebruikers 50% korting op een ticket.

Kaartverkoop: doetankpeer.yapsody.com

Contacthappyactivismfestival@doetankpeer.nl 

FAQ: http://doetankpeer.nl/happy-activism-festival-faq/

Blokkenschema:

PEER blokkenschema

Workshop validisme – 14:45-15:45 Grote Zaal
Tijdens het festival zal Naomi Doevendans en interactieve workshop geven over validisme. Want ook binnen de activistische kringen wordt hier nog te weinig over gepraat. De inclusiviteit waar activisten over spreken geld namelijk vaak niet voor mensen met een beperking.

Privilegetraining – 16:00-17:30 Grote Zaal
Sarita Bajnath is trainer en coach bij Socratisch.nl en heeft mede de training voor de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman in elkaar gezet. De trainingen zijn ontspannen maar confronterend. Het doel is bruggen bouwen vanuit realisme. Een onderdeel van deze training is de privilegewalk.

LET OP: Voor deze training moet je je aanmelden via deze link

Stigma’s voor psychiatrie – 17:45-18:30 Grote Zaal
Kunnen we naar een samenleving zonder dwang en stigma voor gepsychiatreerden? Hier zijn drie mensen met zo hun eigen ervaringen met psychiatrie, dwang en/ of stigma aan het woord. Zij bouwen met anderen aan een samenleving met minder (of géén) stigma en dwang meer jegens gepsychiatriseerde mensen, en voor betere ondersteuning. Helemaal zelf georganiseerd. Wat kunnen we leren van deze initiatieven? Wat kunnen deze visionairs leren van het idealistische publiek? En wie is eigenlijk de echte utopist? Degene die gelooft dat we zelf kunnen werken naar een meer gelijkwaardige, prettigere samenleving voor alle mensen – ‘gek’ of normaal – of degene die gelooft in protocollen en isoleercellen? Laten we in dialoog gaan!

Zou jij het zijn? – 14:45-15:30 Werfkelder
Actie voeren door onvoorwaardelijk van elkaar te houden? Rikkert zingt en dicht liefdevol en confronterend grenzen en hokjes omver. Zijn stem is hoog als een countertenor, dan weer krachtig als een gospelzanger en expressief als een kleinkunstenaar. Met zijn twee wervelende muzikanten neemt hij je mee op reis langs de universele thema’s gender, seksualiteit, zelfzorg en levenskunst.

Unusual Feminist Films – Genderbende – 15:45-17:15 Werfkelder
De film Genderbende vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man en geen vrouw voelen, maar iets ertussenin. Na de film volgt er een discussie onder leiding van peren Jasper Albinus en René Strik.

Dabke workshop – 17:45-18:30 Werfkelder
De Arabische dabke dans je met elkaar. Het is een combinatie van cirkeldans en line-dancing en wordt vooral uitgevoerd op bruiloften, partijen en andere vrolijke geledenheden. Dreaming of Syria geeft deze workshop, die bedoeld is om het cultureel erfgoed van Syrië te vieren.

Improvised Feminism – 14:45-15:45 Zaal 1
We kunnen al snel het gevoel hebben dat we niet in staat zijn over iets mee te praten dat beladen is met geschiedenis, meningen en theoretische tekst, zoals feminisme. Onze mening delen brengt risico met zich mee – het zou kunnen leiden tot controversie. Wat als iemand door zou hebben dat we niet alle teksten van Simone de Beauvoir of Sojourner Truth hebben gelezen? Dat we iets vinden dat afwijkt van ‘de norm’? Wat is eigenlijk ‘de norm’?

Met Improvised Feminism vormen we samen een alternatieve leerplek. Een intieme cirkel waarin we op basis van onze persoonlijk ervaringen en kennis een gesprek aangaan. We koppelen ons los van verwachting en moraal en ondersteunen ons intuïtieve delen met het voorlezen van diverse korte quotes en spel door twee actrices die gespecialiseerd zijn in improvisatie en comedy. De scènes en beelden die ontstaan tijdens het gesprek maken vraagstukken tastbaar, provoceren, houden de ervaring dynamisch en laten ons af en toe goed om onszelf lachen.”

Ted Talk: iedereen een baan – 16:15-17:00 Zaal 1
Om ongelijkheid tussen allerlei maatschappelijke groepen te verminderen is er één GROTE OPLOSSING: een kortere werkweek. Dat denkt Erik, en hij draagt dit uit via onder meer dagelijkse berichten op de facebookpagina ‘driedagenwerkenperweek’ binnen het gelijknamige PEER-project. Om het idee verder te verspreiden is er een pamflet in de maak. Erik zal de in de vorm van een Tedtalk de inhoud van het pamflet voordragen. Waarom is een kortere werkweek nodig en wat gaat het opleveren?

Praten over seks – 17:30-18:30 Zaal 1
We gaan het gesprek aan over hoe jij seksualiteit ervaart en welke weg je daarin hebt afgelegd, welke verwachtingen en taboes daarbij voor jou bepalend zijn (geweest) en hoe jij zelf eigenlijk praat over seks en seksualiteit – met je partners, ouders, vrienden, kinderen, enzovoort. We nodigen je uit om in een veilige omgeving je ervaringen te delen en te leren van de verhalen van anderen. Daarbij gaan we geen onderwerp uit de weg: we hebben het over genot, consent, libido, het taboe op masturbatie door vrouwen, problemen die ontstaan door gebrekkige voorlichting en communicatie, druk en onrealistische verwachtingen, you name it. Kom gezellig met ons praten over seks!

Gedichten en Verhalen – 14:45-15:30 Zaal 2
Hoe maak je een activistisch gedicht? In deze workshop leer je dichten en verhalen schrijven over een onderwerp dat jou raakt. En niet onbelangrijk: je draagt je eigen werk ook voor. Daag jezelf uit en laat de poëet in jezelf naar boven komen.

Imagine – 16:00-17:00 Zaal 2
Wat houdt het in om een man te zijn? Wat definieert mannelijkheid? Moet een man per se mannelijk zijn en een vrouw vrouwelijk? Wat zijn genderrollen? Wat is consent? Hoe kan ik seksueel geweld en seksuele intimidatie stoppen? Zoveel vragen, die allemaal aan bod komen in deze workshop van Emancipator.

PEER-brainstorm: overgaan tot actie – 17:45-18:30 Zaal 2
De kern van Doetank PEER: wat wil ik verbeteren in de wereld en hoe doe ik dat? Vooral die tweede vraag is voor veel wereldverbeteraars lastig. Tijdens deze brainstorm ga je samen bedenken hoe je jouw idealen kan bereiken en wie jou daarbij kan helpen. Misschien heb jij ook wel ideeën over hoe PEER vooruit moet?

WTF is feminisme?! – 14:45-15:30 Zaal 3
Deze workshop is voor mensen die zich afvragen what the f*ck feminisme eigenlijk is en/of zich afvragen hoe ze als een feminist door het leven kunnen gaan. Fem4All is een stichting die gelooft dat feminisme voor iedereen van waarde kan zijn en door iedereen omarmd kan worden. Doe mee aan deze low-key interactieve discussie over uiteenlopende betekenissen van een feminist zijn en de verschillende manieren hoe je het zelf kan beoefenen in je dagelijks leven.

Empathie Tent – 15:45-18-30  Zaal 3
In de Empathie Tent kun je je verhaal kwijt bijvoorbeeld over je verbazing, blijheid, verwondering, spijt of schuld in een situatie. Onze vrijwilliger luistert naar je zonder te oordelen of te veroordelen. Durf de innerlijke ruimte te ervaren die dat geeft. Kom ook langs als je een korte empathisch luisteren training wilt doen.

Knutselhoek: welke sociale verandering zou jij nog willen meemaken? – Doorlopend
Brainstormen doe je met je hoofd, maar wat nou als je beter bent met je handen? Of misschien wil je gewoon eens wat uitproberen? Kom gezellig knutselen in de knutselhoek, wie weet wat deze creatieve uitspatting je oplevert.

Hollaback: Safe Space – Doorlopend, hal
Ben je wel eens lastig gevallen of heb je iemand lastig gevallen zien worden op straat? Wil je je uitspreken tegen intimidatie in de openbare ruimte? Deel dan je verhaal met Hollaback! en zet straatintimidatie op de kaart! Hollaback! is een beweging van lokale activisten die zich wereldwijd inzetten om een einde te maken aan seksistische, racistische of anders discriminerende intimidatie op straat. Door het delen van verhalen maken we een einde aan een cultuur waarbij straatintimidatie “erbij hoort”, en laten we anderen zien dat je op een veilige manier je ervaring kunt delen. Samen maken we een einde aan straatintimidatie!

Vrouwencollages – Doorlopend
De stilistische, surrealistische en handgemaakte fotocollages over vrouwen vertellen een verhaal. De ene keer als een serie en de andere keer als één collage van mijn fantasieën, dromen, mijmeringen en idealen.

Happy Activist Illustratie – Doorlopend
Activisme klinkt groot, dapper en radicaal. Maar activisme kan er ook heel anders uitzien. Kim s ervan overtuigd dat iedereen een activist kan zijn, door middel van hele alledaagse eigenschappen en middelen. Zij zal daarom een illustratie gaan maken van een ‘happy activist’ en daarvoor heeft ze tijdens het festival jouw kennis ervaring nodig.

Poster: ‘Dat kan echt niet!’
Anno 2017 streven wij in Nederland structureel naar een maakbare samenleving. Om dit doel te realiseren worden stereotyperingen gehanteerd die niet altijd aansluiten op de realiteit. Met als gevolg dat diverse individuen en groepen worden beperkt in hun zelfontplooiing. Zo zijn niet alleen vrouwen, maar ook mannen hier de dupe van. Met de actie ‘dat kan echt niet’ proberen de actiegroep Mannen en Emancipatie van Doetank Peer en Emancipator mensen bewust te maken van deze problematiek. Met de hulp van illustrator Munir de Vries creëren we een reeks illustraties die laten zien hoe beperkend onze genderstereotyperingen kunnen zijn.

Genderneutrale toiletten – Doorlopend
Vandaag geen ‘man’ of ‘vrouw’ op de deur van de toiletten! Ga in gesprek over genderneutraliteit en een non-binaire wereld.

VR-bril – Doorlopend, hal
Art. 1 Midden-Nederland zet zich in voor de preventie en bestrijding van discriminatie. Ga bij ze langs in de hal en doe mee aan hun bijzondere  virtual-reality experience.

Boekentafel – Doorlopend, foyer
Koop een boek van de boekentafel van Savannah Bay. Deze boekwinkel begon als de eerste vrouwenboekwinkel van Nederland, tegenwoordig is het een algemene boekwinkel voor iedereen, gespecialiseerd in literatuur en poëzie uit binnen- en buitenland en in boeken op het gebied van genderstudies en homoseksualiteit.

 

VSBfonds PAY-OFF CMYK

V7PdBlJ0_400x400

Kargadoor-logo-2016-RGB

 

 

 

Logo-Mama-Cash_300dpi

 

 

 

 

 

 

Deel op: