Girls just wanna have hair!

JanuHairy is alweer voorbij, maar lichaamshaar blijft ook na de winterperiode onze benen en oksels sieren. Of grijp jij met de zomer in aantocht direct naar het scheermesje?

Floor Steinz IllustrationsDoor Esther Vis

Heb je als (jonge) vrouw ooit een compliment gekregen over je zachte harige benen? Of gehoord dat je okselhaar zo goed matcht bij je wenkbrauwen? Laat je überhaupt je lichaamshaar ooit bewust staan? Ik vind dit persoonlijk erg spannend: wat zullen andere mensen ervan denken? Of misschien erger: wat zullen ze ervan zeggen? Het voelt alsof de keus om me wel of niet te scheren gedomineerd wordt door anderen. Daarom heb ik afgelopen januari (‘JanuHairy’) met een groep meiden een maand lang bewust mijn lichaamshaar laten staan, geïnspireerd door een soortgelijke actie van de redactie van het feministisch tijdschrift LOVER. In een Facebook-groep hebben wij onze ervaringen gedeeld, is er meegeleefd en gelachen en hebben we onze ideeën geuit over vrouwelijk lichaamshaar.

Vrouwen met lichaamshaar bestaan niet
Van jongs af aan krijgen meisjes al beelden mee van gladde, haarloze vrouwenlichamen. Lichaamshaar – behalve hoofdhaar – bij vrouwen lijkt niet te bestaan in de media, zelfs niet in reclames van scheermesjes. Als er al vrouwelijk lichaamshaar wordt getoond, dan gebeurt dit in de vorm van animatie. Van mijn moeder heb ik dit beeld helemaal niet meegekregen: zij liet haar haren ‘gewoon’ staan. Toch wist ik niet hoe snel ik naar het scheermesje moest grijpen toen ik donkere haartjes onder mijn oksels kreeg en beenharen werden ook meteen verwijderd. Ik had minder moeite om schaamhaar (a.k.a geslachtshaar, venusheuvelhaar zoals we het ook wel noemden in de Facebook-groep, want schaamhaar vonden wij niet goed klinken, je zou je toch niet hoeven schamen voor natuurlijk haar?) te laten staan. Dat zag toch niemand.

Ik scheer mij wel, omdat…
Buiten het feit dat scheren aangeleerd gedrag kan zijn, werd in de groep hygiëne ook als argument gebruikt om je wel te scheren. Samen met veel kriebel en jeuk is dit de reden geweest voor sommige meiden om al vroegtijdig te stoppen met de actie. ‘Ik heb het zes dagen laten groeien en het KRIEBELT ALS EEN GEK’, schreef een van de deelneemsters. ‘Ik werd er niet goed van. Het liefst wilde ik elke tien seconden krabben, maar ja, dat ziet er ook raar uit. Ook voelde ik me niet hygiënisch met dat haar onder mijn oksels en tussen mijn benen. Ik had het gevoel dat ik sneller (en slechter ruikend) ging zweten, en daar beneden voelde het gewoon niet fris allemaal. Dus toen ik gisterenavond onder de douche stond heb ik alles, behalve mijn beenhaar, eraf gehaald. En ik voelde me weer heerlijk fris en kriebelloos.’ 

Scheren: een persoonlijke of publieke zaak?
Ook werden we geconfronteerd met de vraag voor wie wij ons eigenlijk scheren. Doen wij dit omdat we zelf gladde benen willen hebben, of willen we er haarloos uitzien voor een (vreemde) ander? Een van de deelnemende meiden schreef hierover: ‘De reden dat ik vandaag hier post is vanwege een dilemma waar ik sinds gisteren mee zit. Sinds vorig jaar woont mijn vriend namelijk in het buitenland en zie ik hem nu gemiddeld een keer per maand. Wanneer hij in Nederland is, of ik zijn kant op ga, zorg ik er altijd voor dat ik er weer leuk uit zie. Nu zijn wij al zes jaar samen en heeft hij mij ook op mijn allerslechtst gezien, maar toch doe ik elke keer weer een beetje extra moeite. Nu mijn dilemma: 14 januari is hij namelijk weer even in Nederland. Het zal even een drempel zijn om dan mijn mooi behaarde benen te laten zien. Lastig. In een moment van zwakte wilde ik alweer naar de Etos fietsen om mesjes te halen. Wel, niet, wel, niet.’

Mijn eigen zusje stond van de ene op de andere voet te springen en ‘bah, bah, bah’ te roepen nadat haar nieuwsgierigheid te groot werd en zij mijn behaarde oksels wilde zien. Mijn vriend vermeed aan de andere kant juist om naar mijn oksels te kijken ook al stond hij ‘100% achter mijn keuze’ om mij niet te scheren. Ik maakte mij geen zorgen over wat mijn vrienden en familie van mij vonden. Mijn behaarde lichaamsdelen tijdens het sporten laten zien was echter een heel ander verhaal en hierin stond ik niet alleen: ‘Aanstaande woensdag moet ik een yogales aan mijn klas geven, maar dat zal gaan gebeuren in mijn 3/4 yoga-broek waarin mijn benen duidelijk zichtbaar zijn’, schreef een JanuHairyGirl. ‘Het valt waarschijnlijk helemaal niet eens op, maar het voelt alsof het op 100 meter afstand duidelijk zichtbaar is voor m’n 28 veroordelende klasgenoten.’

Girls just wanna have hair!
Er zijn nog genoeg andere inspirerende en prikkelende verhalen te delen (zoals de vraag of je je voor je bevalling moet scheren, of het taboe van kin- en tepelhaartjes), maar dan wordt deze blog helaas te lang. Ik vond het superleuk om met meerdere meiden deze uitdaging aan te gaan en ik daag elke vrouw uit om voor enkele tijd haar lichaamshaar te laten staan. Het is voor mij in ieder geval een leerzame en gezellige ervaring geweest.

Als allerlaatste wil ik graag een creatieve inbreng van een van de meiden delen: Zing mee met deze bewerkte versie van: Cindy Lauper – Girls Just Want To Have Fun om er trots voor uit te komen dat vrouwelijk lichaamshaar helemaal oké is!!

I wake up in the morning light
My mother says you are gonna shave your legs right?
Oh mother dear we’re not the fortunate ones
And girls they wanna have hair
Oh girls just wanna have hair
The phone rings in the middle of the day
My father yells: “why’d you wanna look like a bush?”
Oh daddy dear you know you’re still number one
But girls they wanna have hair
Oh girls just wanna have–
That’s all they really want
Some hair
When the working day is done
Oh girls– they wanna relax
And girls just wanna have hair
Some boys take a beautiful girl
And hide all her hair from the rest of the world
I want to be the one to walk in my hair
Oh girls they wanna have hair
Oh girls just wanna have
That’s all they really want
Some hair
When the working day is done
Oh girls–they want to relax
and girls just want to have hair,
They wanna have hair,
They wanna have hair…
they just wanna
they just wanna
they just wanna
they just wanna
have hair
oh girls just to wanna have hair

[Copyright afbeelding: Floor Steinz Illustrations ]

Deel op: