Actiegroep Gender en Seksualiteit

Gender en seksualiteit zouden je mogelijkheden moeten bieden, geen moeilijkheden.

Wij organiseren events en voeren acties uit rond de onderwerpen ‘gender’ en ‘seksualiteit’. Ons hoofddoel is om bewustwording te verspreiden zodat taboes en misvattingen verminderen, en begrip en openheid worden vergroot.

Waarom doen we dit?

Omdat Gender en Seksualiteit best ingewikkeld lijkt! Gelukkig kan het Genderbreadpoppetje ons helpen:

Genderbread-2.1
Je relatie tot gender en seksualiteit is samen te vatten in vijf aspecten:
genderidentiteit, genderexpressie, biologische sekse, seksuele voorkeur, romantische voorkeur.

 • Je gender-identiteit: Hoe zie je jezelf? Hoeveel mannelijkheid en hoeveel vrouwelijkheid heb je in je zitten?
 • Je gender-expressie: Hoe uit je jezelf? Kleed, gedraag je je op zo’n manier dat mensen je vooral zien als man of vooral als vrouw of een beetje van beiden of geen van beiden?
 • Je biologische sekse: Hoe ben je geboren en hoe ontwikkelt je lichaam zich? Geslachtsdelen, lichaamsvorm, stem, hormonen. Dit is vaak al een mix zijn vanaf je geboorte, verandert tijdens je puberteit en kan als je als transgender in transitie gaat nog meer veranderen.
 • Je seksuele voorkeur: Val je op mannen/mannelijkheid? Of op vrouwen/vrouwelijkheid? Of op allebei? Of maakt het je niet uit?
 • Je romantische voorkeur: Dit kan anders zijn dan je seksuele voorkeur.

Wat doen we in 2017?

Ondanks dat het mooie doel van 100 acties in 3 jaar door Doetank Peer behaald is, gaan wij door met onze acties! Bewustwording gebeurt immers niet vanzelf.

 • Spectrum van Seks 2017
  We organiseren weer een mooi event dit jaar. Verdere informatie volgt nog.
 • Mailactie
  We gaan dit jaar door met het contacteren van bedrijven en organisaties om ze te complimenteren over hun implementatie van een derde ‘neutrale’ gender, of te vragen om deze te implementeren.
 • Filmproject
  Samen met Feminist Club Amsterdam zijn we een maandelijkse filmscreening begonnen, waarbij we ongewone, feministische films vertonen waarna een discussie volgt. De eerste keer in het culturele centrum ACU  ging het over groot leeftijdsverschil binnen een seksuele relatie.
 • Gespreksstarter
  In 2017 gaan we door met de gespreksstarter, waarbij we mensen in een publieke ruimte vragen over hun mening van een bepaald onderwerp dat gaat over gender & seksualiteit.
 • Spectrum van Seks 2016
  Van pornoficatie tot preutsheid: een interactieve workshop waarin we drie taboes aan de kaak hebben gesteld: aseksualiteit, sekswerk en seksuele voorlichting. Drie bijzondere gastsprekers hebben we
  geïinfographicnterviewd, afsluitend hebben we een ‘20-punten plan’ gemaakt om beter, anders en fijner met het spectrum van seks om te kunnen gaan. Heb je interesse om posters van het ’20-puntenplan’ te bestellen, in kleine of grote oplagen? Neem contact met ons op: gender-en-seksualiteit@doetankpeer.nl
 • Mailactie
  We contacteren bedrijven en organisaties om ze te complimenteren over hun implementatie van een derde ‘neutrale’ gender, of te vragen om deze te implementeren.
 • Gespreksstarter
  In een publieke ruimte vragen we mensen naar hun mening over een bepaald onderwerp dat binnen het spectrum van gender en seksualiteit valt. De eerste keer hebben we gehad over gemengde toiletten, waar nieuwe inzichten werden gedeeld.
 • Genderrollen ondersteboven binnenstebuiten
  Aan de hand van onze eigen ervaringen hebben we een laagdrempelige discussie gehouden over de flexibiliteit en normen van mannelijk- en vrouwelijkheid in het dagelijks leven.

Acties 2015

 • 50 tinten roze en blauw
  Op de debatavond 50 tinten roze en blauw van Movisie op 25 juni 2015, las Jasper een gedicht voor en sprak Eline over haar eigen ervaring met gender non-conform zijn. Deze debatavond stond in het teken van het onderbelichte thema gender non-conforme jongeren.
 • Stickeractie
  Ook deden we een stickeractie met stickers van Free The Toilets. Met de stickers bevrijd je wc-hokjes van hun genderhokjes
 • Iets bij de Koffie: Gender en Seksualiteit
  Onze eerste actie was op 12 april 2015. We spraken bij Iets bij de koffie, dit is een een initiatief van KEEK en Blosom030. Je drinkt koffie en luistert naar mensen die iets te vertellen hebben. keekHieronder volgen twee columns die over deze ochtend geschreven zijn:
  –      De Soorten
  –     Iets bij de koffie column: gender en seksualiteit

 

 

 

Meedoen?
In de toekomst willen we meer voorlichtingen en acties doen om gender en seksualiteitsdifferentiatie positief de wereld in te brengen. Mocht je dit lezen en ben jij geïnteresseerd in wat wij doen of ken je anderen die dat mogelijk zijn, dan horen we dat graag: gender-seksualiteit@doetankpeer.nl

Wil je op de hoogte blijven van wat we doen? Volg Doetank PEER dan op Twitter.

Wie zijn wij?
Elne Elberse,  René Strik, Els Weerstra, Jos van Egmond , Giulia Giacometti en Jasper.

Afbeelding: The Genderbread Person, gebaseerd op een concept van Cristina González, Vanessa Prell, Jack Rivas, en Jarrod Schwartz.
*Definitie komt uit de begrippenlijst van Transgender Netwerk Nederland

Deel op:

Leave a Reply