Expose the racism

Uitzendbureaus maken zich massaal schuldig aan discriminatie.


Tientallen uitzendbureaus werken mee aan racisme. Dat was het resultaat van een undercover onderzoek van de jongerenactiegroep Doetank PEER. Zij deden zich voor als een ‘Hollands evenementenbedrijf’ dat op zoek was naar enkel witte uitzendkrachten. 70% van de gebelde uitzendbureaus zagen geen probleem in het racistische verzoek. “We verwachtten wel dat een aantal bureaus met ons in zee zouden willen gaan, maar dat er zo veel, makkelijk en open gediscrimineerd zou worden verraste zelfs ons. Schaamteloos!” zegt initiatiefnemer Lyle Muns.

De jongeren belden namens het fictieve bedrijf ‘Holland Danst’. Voor dit evenementenbureau waren ze zogenaamd op zoek naar uitzendkrachten. Er waren geen vereisten, buiten dat de werknemers wit moesten zijn. “Wat ons nog het meeste verbijsterde was de vanzelfsprekendheid van het verzoek. De meeste uitzendbureaus hadden er geen vragen of opmerkingen bij. Sommigen gaven toe dat het discriminerend en tegen de wet was, maar haasten zich vervolgens om te benadrukken dat ze ons desalniettemin konden helpen.”, aldus Muns.

Expose Racism: discriminatie op de arbeidsmarkt

In audio-opnamens legt Doetank PEER bloot hoe de discriminatie in zijn werk gaat. Kort stellen de jongeren hun fictieve bedrijf voor en vervolgens komt het discriminerende verzoek. Uitzendbureaus gaan inderdaad makkelijk mee in het verzoek. Zo benadrukt een uitzendbureau dat het ‘logisch’ is om zo’n verzoek voor een Hollands evenementenbedrijf te stellen en een ander uitzendbureau stelt lacherig dat Sylvana Simons hier beter niet achter kan komen.

Opvallend aan het onderzoek is dat er een groot verschil lijkt te bestaan tussen de twee brancheorganisaties (ABU en NBBU) van uitzendbureaus. “ABU nam eerder al maatregelen tegen discriminatie door hun lidorganisaties. Bij hen ging maar een klein deel mee met het verzoek. Bij NBBU was het andersom. Daar maakte bijna geen enkel lid bezwaar. Wij roepen NBBU op om hun verantwoordelijkheid te nemen en snel ook met maatregelen te komen om racisme tegen te gaan”, sluit Muns af.


Doetank PEER
Is een organisaties die jongeren steunt in no-nonsense happy activism: acties waarmee ze laagdrempelig kunnen bijdragen aan hun betere wereld.

Lyle Muns
Was de voormalige woordvoerder van PROUD (belangenorganisatie voor sekswerkers) en voorzitter DWARS (GroenLinkse Jongeren).

Websites
www.doetankpeer.nl
www.lylemuns.com

Contact
lyle@doetankpeer.nl
telefoon/whatsapp: 0628498761

Goed nieuws:

Natuurlijk zijn er ook mensen die het tijdens de Expose the Racism actie wél goed deden. Een dikke pluim voor alle uitzendbureaus die ondanks harde concurrentie toch vast blijven houden aan gelijke kansen voor iedereen!

Q-Interim
Bureau Kooimeer
Uitzendbudo Doorstroom
Prima Personeel
Unique
Flexpoint Nederland
YoungCapital

Bekijk hier enkele van de reacties van de pers: 

NPO Radio1
Het Parool
AT5
NU.nl
Joop

Ook de politiek reageert:

In de Raadscomissie Werk en Economie van de Gemeente Amsterdam werd het besproken (agendapunt 9 ‘Actualiteiten en Medelingen’). Sylvana Simons, Lijsttrekker van Artikel 1, reageerde ook daadkrachtig op ons onderzoek. Ook heeft Sadet Karabulut van de SP een kamervraag erover gesteld voor de landelijke politiek. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt om uitstel van beantwoording. Zie ‘Uitstelbrief beantwoording Kamervragen over bericht uitzendbureaus bereid louter ‘wit’ personeel te leveren’

Onze eigen event:

Vrijdag 17 februari organiseerden we een event over deze actie. Het panel besprak met de aanwezigen de problematiek. Het panel bestond uit Süeda Işik van Doetank PEER, Meltem Kaya, raadslid D66 en woordvoerder zorg & welzijn binnen de gemeente Amsterdam, Simon Blom, raadslid van GroenLinks binnen de gemeente Amsterdam, Mitchell Esajas oprichter New Urban Collective (NUC), een Amsterdams platform met de missie jongeren van diverse achtergronden te empoweren en Fatima Faïd, de nummer 2 op de lijst van Artikel 1.

Vervolg
Uit het event bleek dat het belangrijk blijft om klachten op basis van racisme te blijven indienen, meerdere oplossingen voor dit probleem naast elkaar te overwegen en etnische diversiteit te zien als een voorwaarde voor een beter functionerende arbeidsmarkt en maatschappij.

De aanwezige politiek partijen gaan ermee aan de slag, er wordt een documentaire gemaakt met beeldmaterialen van deze avond, een artikel geschreven over dit event en we blijven natuurlijk actievoeren!

Geluid uit de Tweede Kamer
Minister Lodewijk Asscher heeft inmiddels op ons onderzoek gereageerd op 8 maart nadat Sadet Karabulut van de SP  een kamervraag stelde naar aanleiding van onze actie ‘Expose The Racism’! Wij hoopten stiekem natuurlijk op harde maatregelen: betere trainingen vanuit brancheorganisaties om hun ingeschreven uitzendbureaus bewust te maken van blinde vlekken, promoten van een diversiteitsbeleid en eventueel experimenteren met quota’s/anoniem solliciteren.

Dat blijft voorlopig uit vanuit de Tweede kamer, hoewel minister Asscher wel ons probleem erkende.  Zo stelde hij dat een Nederlander met een migrantenachtergrond twee keer minder kans heeft om te worden benaderd voor een baan dan een autochtone Nederlander onder de 35 jaar! Het belangrijkste is dat mensen meldingen blijven maken mochten ze racisme ervaren op de arbeidsmarkt. Dit kan bij de gemeentelijke antidiscriminatievoorziening, het College voor de Rechten van de Mens en eventueel bij de politie. Ook zal er dit jaar weer een campagne worden gehouden door de overheid.  Lees meer hierover.

Wat nu?
Hoewel wij blij zijn dat onze mediacampagne veel aandacht heeft gekregen en de urgentie van dit probleem is erkend, moet er nog veel gebeuren om elke vorm van discriminatie en racisme niet alleen zichtbaar te maken, maar ook daadwerkelijk aan te pakken. Asscher benoemt dan wel de problemen, maar  wij willen het daarom niet laten hierbij, maar gaan in onze actiegroep tegen racisme verder met het uitvoeren van gelijksoortige acties om de wereld beetje bij beetje racismevrijer, diverser en gelijker te maken.

 

Deel op: