Echt!

Echte verhalen van (opr)échte mensen. Echt! is het eerste mediaplatform waarbij de journalisten mensen zijn die het zelf beleven.

Waarom?

Oprechte verhalen van eerste hand zijn leuk, tastbaar en meeslepend. Die maken een journalistiek (onderzoeken)stuk vaak leuk. Ze staan dichterbij de ‘waarheid’ en beschrijven de situatie zoals het daadwerkelijk beleefd wordt. Je ziet deze persoonlijke twists bijvoorbeeld al bij De Correspondent, zoals in dit artikel van Karel Smouter over hoe hij zelf de participatiesamenleving nodig had. Heel terecht geeft hij in het artikel aan dat anderen minder steun kunnen verwachten dan zijn relatief  veel verdienende omgeving. Kan je het dan beter niet laten schrijven door iemand die daar ook echt last van heeft? Want de elite (journalist) kan alleen uit ervaring schrijven over wat hij of zij waarneemt, voor de rest zijn ze afhankelijk van onderzoek of interviews.

Wat?

Echt! is het eerste mediaplatform waarin iedereen kan schrijven. Jong en oud, zwart en wit, als het maar een direct betrokkene is. We willen mensen die in hun eigen leven te maken hebben met het onderwerp de journalist laten zijn van een bepaald verhaal. Iemand uit de Schilderswijk in Den Haag die schrijft over de situatie in de eigen woonwijk, in plaats van bijvoorbeeld iemand uit de Pijp in Amsterdam. Een middelbare scholier die verslag doet van het aanbod in de kantine van middelbare scholen en hoe dat samenhangt met de groei in obesitas en andere gezondheidsklachten. Een prostituee die vertelt over de omstandigheden waarin zij haar werk moet uitvoeren. En zo zijn er tal van verhalen die (nog) niet altijd verteld kunnen worden door de betrokkenen zelf. Door middel van coaching, buddy’s en schrijfworkshops biedt dit platform ondersteuning. Wij geloven dat iedereen met een beetje begeleiding, stimulering en coaching een leuke en inspirerende schrijver kan zijn. En zo komen de verhalen direct, zonder tussenkomst van andere belanghebbenden, van degenen die ze meemaken.

Lees hier meer over ons idee.

Hoe?

Om dit idee nog krachtiger te maken, een netwerk te creëren en om mogelijk subsidie te krijgen deden we mee aan Persinnovatie: The Challenge. Dit is een wedstrijd voor het beste idee om de journalistiek te vernieuwen. Als het idee doorgaat naar de volgende ronde krijg je masterclasses. Bij elke masterclass valt er een team af. In maart worden drie winnaars bekend gemaakt en zij winnen alledrie 15.000 euro aan coachen en 5.000 euro aan subsidie. Helaas hebben we te horen gekregen dat we niet door zijn. Binnenkort beraden wij ons over wat de vervolgstappen zijn.

Wie?

Sahil Achahboun en Astrid Sy

Stadium

Het idee is ingeleverd bij Persinnovatie. Ons idee is één van de 39 ingeleverde ideeën. 16 teams mogen door. Helaas heeft Persinnovatie besloten dat we niet door zijn. We weten nog niet precies wat de reden was.

Aantal Actiepunten voor PEER: 1 (idee ingeleverd bij een wedstrijd)

Contact

Vind je dit een goed idee? Heb je tips over hoe nu verder? Wil je helpen, aanmoedigen of adviseren? Mail dan naar Sahil.

Deel op:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.