De straat op!

De wereld verbeteren in hartje Utrecht

We hebben zeven verschillende kleine acties op de PEER-werkplaats van zaterdagmiddag 23 april gedaan en 8 actiepunten gescoord!

Deze werkplaats was een samenwerking met de Girls Rights Watch van Plan Nederland. Zij zijn bezig met grote projecten voor gendergelijkheid in Nederland en P1060514bbhet buitenland. Ze gebruikten deze werkplaats om iets heel kleins te doen en even niet te plannen of te denken. We kijken uit naar de grootste projecten die hieruit voortkomen!

‘Kaarten naar vluchtelingen in Nederland’ – Met dertig idealisten

Voordat we in groepjes aan de slag gingen schreven we eerst allemaal een kaartje voor een vluchteling: door middel van een tekening, in het Engels, en soms zelfs in het Syrisch. Met vrolijke stickers en compassievolle boodschappen. Deze dertig kaarten worden naar het asielzoekerscentrum gebracht.

P1060669b

‘Pos(i)t(ieve)-its’ door Isabel, Marco en Pim

We hebben post-its met een positieve boodschap geplakt op vuilnisbakken, fietsen en deuren. Met als doel: de lezer blij maken! Boodschappen waren bijvoorbeeld: “Je ziet er goed uit” en “ Je bent goed bezig”. Er is door de deelnemers bij diverse mensen een lach op het gezicht getoverd en het geeft ons een goed gevoel dit te doen! Ook een leuk idee om in het openbaar vervoer post-its achter te laten.

‘Second aid kit’ door Marjo en Ineke

P1060590bb

Onze intentie was om mensen op straat die huilen of boos zijn te vragen of zij hulp nodig hebben. In de “symbolische” second aid kit die we bij ons hadden, zaten onder andere zakdoeken. We zijn geen huilende mensen tegen gekomen maar hebben wel onderhoudende gesprekken over het huwelijk en over bovennatuurlijke ervaringen gevoerd. Een leuke manier om met vreemden te verbinden op straat.

‘Dakloos Maandverband’ door Iris, Lia en Sanne

Iris had gehoord dat het lastig is om aan maandverband/tampons te komen wanneer je een dakloze vrouw bent. Dit gingen we onderzoeken. We bezochten de nacht- en dag- daklozenopvang in Utrecht. Daar bleek al gauw dat het daar goed geregeld is en daar zijn we erg trots op! Respect voor het goede werk van mensen bij de daklozenopvang. We vonden het best spannend om hier zomaar binnen te lopen, maar we hebben veel leuke mensen ontmoet. Een aanrader om eens een bezoekje te brengen!

P1060659bb‘Seksisme en aanranding op de werkvloer’ door Wayra en anderen – Girls Rights Watch Plan Nederland

Bij veel bedrijven is seksisme en aanranding op de werkvloer een lastig fenomeen dat niet veel besproken wordt. Wij gingen de straat op om aan voorbijgangers te vragen of zij in aanraking zijn geweest met geweld of seksisme op de werkvloer. Dit is nogal een taboe dus het was niet makkelijk, maar hierna voelden we ons gesterkt in het feit dat
het goed is dat we hier mee aan de slag gaan. Onze eigen vooroordeel dat enkel vrouwen slachtoffer zijn van seksisme en aanranding werd meteen doorbroken, omdat we ook een man spraken die hier last van had.

P1060645bb

‘Seksisme bij de wortel’ door Zaide en anderen – Girls Rights Watch Plan Nederland

Ons idee is is om docenten bewust te maken van seksisme in de lessen om zo seksisme bij de wortel, de kinderen, aan te pakken. Vandaag zijn we eerst maar eens de straat op gegaan en vroegen mensen: “ Wat maakt jou een man of een vrouw?” Mensen waren open maar er lijkt veel onbegrip en desinteresse voor dit onderwerp vooral aan de kant van de mannen. Wij weten nu dat het nodig is. 

‘Help! voor kinderarbeid’ – Rudy, Lotte en anderen – Girls Rights Watch Plan Nederland

P1060670bbEen consument vond in de winkel van Primark een kledingstuk met daarin ‘HELP!’ gestikt. Dit was een duidelijke roep om hulp van een werknemer in een fabriek waar de omstandigheden niet goed zijn. Wij gebruikten dit krachtige beeld om met mensen op straat in gesprek te gaan over kinderarbeid in de kledingindustrie. Als meer consumenten betere keuzes maken bij het kopen van kleding gaat dat een positief effect hebben op de industrie. Met zelfgeknutselde t-shirts in de hand bespraken we het verhaal van de Primark-fabriekmedewerker en kinderarbeid in het algemeen.

Vrouwelijke straatnamen

Verder deden we vandaag een actie voor meer vrouwelijke straatnamen in de stad Utrecht. Omdat deze een vervolg kreeg lees je er hier meer over.

 

Deel op: