Borstvoeding in Mauritshuis

Verontwaardigde moeders voor borstvoeding in het openbaar


Aanstootgevend
Janaina Galvao bezocht met haar pasgeboren kind het café van het Mauritshuis. Toen ze haar kind borstvoeding wilde geven zei de bediening, na overleg met de manager, dat dat niet mocht omdat de andere klanten dat aanstootgevend zouden kunnen vinden.
Janaina liet dit vervolgens weten aan haar Den Haag Mama-groep, waarna heel veel moeders hun verontwaardiging lieten weten aan het Mauritshuis. Hetzij via een review op Facebook, hetzij via een tweet. Via de Den Haag Mama-groep kwam het op de Amsterdam Mama-groep.

Vervolgens liet een pr-medewerker van het Mauritshuis weten dat ze hun beleid niet gaan aanpassen “out of respect to our other visitors who might be offended”. Ze hadden vervolgens ook nog het lef om hun bericht te eindigen met “we strive to make everyone feel as comfortable as possible in our museum”. Niet dus. Vooral heel hypocriet omdat er talloze schilderijen in het Mauritshuis hangen van vrouwen met ontbloot bovenlijf.

Nurse In
Janaina heeft toen een Nurse In georganiseerd, zaterdag 9 augustus om 12 uur in het Mauritshuis. Heel veel moeders hebben al toegezegd om te komen. Zichtbaar via de Facebookpagina, het aantal aanwezigen groeide met het uur. Dat werd het management van het Mauritshuis een beetje te heet onder de voeten. De directeur van het Mauritshuis heeft Janaina opgebeld om excuses aan te bieden inclusief de toezegging dat borstvoeding nu overal in het museum mag. De directeur vertelde bovendien dat ze de Nurse In op zaterdag aangrijpen als moment om publiekelijk hun excuses aan te bieden en hun nieuwe beleid aan te kondigen.Een prachtig voorbeeld hoe met een paar berichten van een kleine groep verontwaardigde moeders zo snel verschil kan worden gemaakt.

De mogelijkheid om borstvoeding in het openbaar te geven geeft heel veel vrijheid aan nieuwe moeders. Voeding op verzoek wordt door iedereen aangeraden als beste methode voor de melkproductie en gezondheid van het kind. Je weet dus nooit precies wanneer je kind zal willen drinken. Als borstvoeding in het openbaar daarom niet zou mogen zou het betekenen dat moeders die borstvoeding geven het huis niet uit mogen of als ze dat wel doen heel lang met een huilend kind moeten lopen. Ik ben daarom heel blij dat het Mauritshuis tot inzicht is gekomen.

Deel op: