Actiegroep Gender & Seksualiteit

Gender en seksualiteit zouden je mogelijkheden moeten bieden, geen moeilijkheden

Wij organiseren events en voeren acties uit rond de onderwerpen ‘gender’ en ‘seksualiteit’. Ons hoofddoel is om bewustwording te verspreiden zodat taboes en misvattingen verminderen, en begrip en openheid worden vergroot.

Waarom doen we dit?
Omdat Gender en Seksualiteit een spectrum aan mogelijkheden en combinaties bevat. De Genderbread person kan je op weg helpen.  Je relatie tot gender en seksualiteit kan je meer begrijpen door het op te delen in genderidentiteit, genderexpressie, biologische sekse, seksuele voorkeur en/of romantische voorkeur.

Afbeeldingsresultaat voor genderbread person latest version

We zijn ons bewust dat de Genderbread Person slechts een hulpmiddel is, maar het een beperkt overzicht blijft. Gender en Seksualiteit is heel persoonlijk, cultureel en veranderlijk. Tijdens onze evenementen gaan wij in gesprek hierover en zoeken we de verdieping op.  Hoe ervaar jij jouw gender en seksualiteit?

Het mooie doel van 100 acties in 3 jaar door Doetank Peer is behaald en onze actiegroep heeft van 2015 tot 2017 haar steentje bijgedragen! Deze enthousiaste groep heeft allerlei acties gedaan, van workshops tot filmavonden, van hele kleine acties tot grote projecten. De groep heeft eind 2017 besloten om apart door te gaan en bewustwording in hun werk en activisme verder te verspreiden.

Wat deden we allemaal?

 • Filmproject
  Samen met Feminist Club Amsterdam hebben we een maandelijkse filmscreening georganiseerd, waarbij we onderbelichte, taboegevoelige feministische films vertonen waarna een discussie volgt. De eerste keer in het culturele centrum ACU  ging het over groot leeftijdsverschil binnen homorelaties.
 • Gespreksstarter
  In 2017 hielden we om de maand een gespreksstarter, waarbij we met mensen in een publieke ruimte in gesprek gingen over een bepaald gevoelig onderwerp binnen gender en seksualiteit  in de hoop begrip en openheid te vergroten.
 • Spectrum van Seks 2016
  Van pornoficatie tot preutsheid: een interactieve workshop waarin we drie taboes aan de kaak hebben gesteld: aseksualiteit, sekswerk en seksuele voorlichting. Drie bijzondere gastsprekers hebben we geïnterviewd, afsluitend hebben we een ‘20-punten plan’ gemaakt om beter, anders en fijner met het spectrum van seks om te kunnen gaan. Heb je interesse om posters van het ’20-puntenplan’ te bestellen, in kleine of grote oplagen? Neem contact met ons op: gender-en-seksualiteit@doetankpeer.nl
 • Genderrollen ondersteboven binnenstebuiten
  Aan de hand van onze eigen ervaringen hebben we een laagdrempelige discussie en workshop gehouden over de flexibiliteit en normen van mannelijk- en vrouwelijkheid in het dagelijks leven.
 • Op evenementen spreken
  Wij hebben op evenementen onze ervaringen gedeeld en kunst voorgedragen. Op de debatavond 50 tinten roze en blauw van Movisie sprak Emiel over zijn eigen ervaring met gender non-conform zijn en droeg Jasper poëzie voor. Deze debatavond stond in het teken van het onderbelichte thema gender non-conforme jongeren.
 • Iets bij de Koffie: Gender en Seksualiteit
  Onze eerste actie was op 12 april 2015. We spraken bij Iets bij de koffie, dit is een een initiatief van KEEK en Blosom030. Je drinkt koffie en luistert naar mensen die iets te vertellen hebben.

Hoe zijn we ontstaan?
Nadat we geen Gender & Sexuality Alliance (afkorting: GSA) mochten oprichten op de middelbare school, een bekend netwerk op elke school om de LHBT-acceptatie te vergroten, hebben we ons bij Doetank PEER aangesloten. De actiegroep is enorm uitgebreid en heeft inmiddels allerlei mooie  acties uitgevoerd.

Wil je op de hoogte blijven van wat Doetank PEER doet? Volg Doetank PEER dan op Twitter.

Afbeelding: The Genderbread Person, gebaseerd op een concept van Cristina González, Vanessa Prell, Jack Rivas, en Jarrod Schwartz.

 

Deel op: